Критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил та інших військових формувань підприємствами, що мають право на бронювання, можуть бути визначені компанії з виробництва відповідних товарів і виконання відповідних робіт.

Згідно з оновленими критеріями бронювання, затвердженими постановою Кабінету міністрів № 650, критично важливими визнають благодійні організації, що здійснюють виробництво/закупівлю товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, які включені до переліку, затвердженого Міноборони.

Відео дня Читайте також:
Співзасновник і член ради директорів IT-компанії SoftServe Тарас Кицмей розповів про ситуацію з економічним бронюванням (Фото:Генеральный штаб ВСУ/Facebook) Усе не так просто. Експерт розповів про ситуацію з економічним бронюванням — у чому помиляються українці

Крім того, такий статус можуть отримати і підприємства, що здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації операторів безпілотних роботизованих систем, радіоелектронної боротьби і тактичної медицини в інтересах сил безпеки і оборони України, критерії за якими визначено наказом Міноборони.

Підприємства, установи та організації, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів чи вантажів або перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та/або вантажів, перевізники міського електричного транспорту.

Оновлені критерії передбачають можливість бронювання не тільки підприємств, а й організацій та установ.

Крім того, Кабмін підтвердив затверджені раніше 7 критеріїв бронювання, полегшивши його для «підприємств, установ та організацій, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та/або вантажів; підприємств, установ та організацій, що здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та/або вантажів, перевізників міського електричного транспорту» — вони, як і низка інших категорій, можуть задовольняти двом, а не трьом вимогам із семи для можливості бронювання.

Водночас із цих пільгових категорій виключено підприємства житлово-комунального господарства, а залишено лише юросіб — управителів багатоквартирних будинків.

Раніше повідомлялося, що уряд автоматично продовжив на три місяці відстрочку від мобілізації працівників, які були заброньовані Міністерством економіки України.

Відстрочка від мобілізації автоматично продовжується на три місяці для тих, у кого не закінчився її термін на момент ухвалення постанови — 7 травня. Раніше термін бронювання становив один місяць.

Крім того, оборонні та енергетичні підприємства відтепер зможуть бронювати до 100% своїх працівників. Для критичних підприємств в Україні збільшили термін бронювання від шести місяців до 12 місяців, також їм дозволили бронювати військовозобов'язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що в Україні буде заброньовано 90% особового складу ДСНС і Нацполіції.

Крім того, Кабінет міністрів підтримав ухвалу про бронюванняспівробітників підприємств та компаній через портал держпослуг Дія.

Основні зміни до постанови № 76 від 27 січня 2023 року:

  • бронювання 100% працівників підприємствами оборонно-промислового комплексу, які мають контракти із ЗСУ та з іншими військовими формуваннями; працівники цих підприємств можуть бути заброньовані на період дії таких контрактів;
  • бронювання всіх працівників підприємствами електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів і підприємств, що відновлюють або ремонтують зруйновані чи пошкоджені енергетичні об'єкти;
  • бронювання всіх працівників, які будують фортифікації (під час дії договору будівництва);
  • бронювання поліцейських та працівників ДСНС; у разі обґрунтованої необхідності Міністра внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може перевищувати 50%; забронювати можна буде до 100% працівників у разі підтвердження цієї необхідності.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі