Центристські групи зберігають більшість у Європейському парламенті, згідно з першими результатами виборів 9 червня. Водночас успіх ультраправих може змінити баланс сил, пише Радіо Свобода у понеділок, 10 червня.

Найбільшу кількість місць у Європарламенті займуть центристські партії:

  • Європейська народна партія (ЄНП) — 184 зі 720 місць;
  • лівоцентристські соціалісти й демократи — 139 місць;
  • партія Оновити Європу — 80.

Відео дня Читайте також: На виборах до Європарламенту партія Орбана отримала свій найгірший результат за два десятиліття https://www.youtube.com/watch?v=lBgIlikZ02g

За ними йдуть два крайньоправі угруповання: Європейські консерватори й реформісти, які отримають 72 місця у Європарламенті, і партія Ідентичність і демократія — 58.

Таким чином центристська коаліція, яка наразі формує Єврокомісію, збереже більшість, а кандидаткою на посаду голови Єврокомісії він ЄНП знову буде Урсула фон дер Ляєн, пише Радіо Свобода.

Читайте також: Партія прем'єр-міністра Словаччини Фіцо програла на виборах до Європарламенту

Водночас ультраправі досягли великих успіхів на виборах порівняно з 2019 роком. Тепер такі партії можуть стати значними гравцями у важливих сферах: від міграції до безпеки, вказує Радіо Свобода. Також немало залежить від того, наскільки центристська більшість зможе зберігати єдність, адже, наприклад, щодо підтримки України вони мають значні розбіжності, вказує видання.

Вибори до Європарламенту — що відомо

Європарламент переобирають кожні п’ять років. Вибори 2024 року — це десяті подібні вибори з 1979 року і перші після Brexit, виходу Великої Британії зі складу ЄС.

Голосування пройшло у період з 6 по 9 червня. На них близько 400 млн виборців з 27 держав-членів ЄС обрали 720 членів Європейського парламенту.

Після оновлення складу Європарламенту мають бути призначені нові керівники:

  • Європейської комісії (нині це Урсула фон дер Ляєн),
  • Європейської ради (зараз Шарль Мішель),
  • Європарламенту (нині в ньому головує Роберта Мецола),
  • Європейської служби зовнішніх справ (зараз верховним представником ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки є Жозеп Боррель).

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі