Венеціанська комісія Ради Європи опублікувала критичний висновок щодо закону про «іноагентів», ухваленого парламентом Грузії в третьому читанні.

Висновок опубліковано на сайті Ради Європи.

Комісія закликала владу Грузії «скасувати закон у його нинішньому вигляді», оскільки він може призвести до значних негативних наслідків для свободи вираження думок, недоторканності приватного життя, участі в громадських справах, а також заборони дискримінації.

Відео дня

«У кінцевому підсумку це вплине на відкриті, поінформовані громадські дебати, плюралізм і демократію», — наголошує комісія.

У документі йдеться про те, що закон було ухвалено за процедурою, яка не залишила місця для справжнього обговорення та змістовних консультацій, а також «за відвертого ігнорування занепокоєння значної частини грузинського народу».

Також у висновку висловлено жаль, що парламент Грузії затвердив законопроєкт, не дочекавшись позиції Венеціанської комісії, попри заклики Голови Парламентської Асамблеї та Генерального секретаря Ради Європи.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Читайте також:
Демонстранти проводять мітинг на знак протесту проти законопроєкту про «іноземних агентів», Тбілісі, Грузія, 12 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) США запропонують Грузії масштабну підтримку, якщо її уряд відмовиться від антизахідної риторики — Politico

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

У другому читанні закон ухвалили 1 травня. «За» проголосували 83 депутати, «проти» — 23.

Депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав закон про «іноагентів» у третьому читанні за 67 секунд.

14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про «іноагентів» в остаточному третьому читанні. За ухвалення закону проголосували 84 депутати, проти — 30 опозиціонерів. Також цього дня силовики почали розганяти протестувальників, які зібралися біля будівлі парламенту.

Газета Financial Times 16 травня писала, що Європейський Союз може заморозити заявку Грузії на вступ, якщо закон про «іноземних агентів» набуде чинності. У НАТО також попередили уряд Грузії, що закон несумісний із членством країни в НАТО і ЄС.

18 травня Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про прозорість іноземного впливу.

За її словами, закон суперечить конституції країни, європейським стандартам і «таким чином є перешкодою на нашому європейському шляху».

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі