Автор: Кіра Борисіхіна

Рибу, яка зазвичай мешкає в помірних водах південної півкулі, викинуло на північне узбережжя Орегона, викликавши інтерес безлічі глядачів.

Читайте також:
Риби-клоуни можуть рахувати смужки на шкірі побратимів (Фото:Вікіпедія) Неймовірний Немо. Вчені вважають, що риба-клоун вміє рахувати

Риба Mola tecta із сімейства місяця-риби довжиною 2,2 метра вперше була помічена на пляжі Геархарт у понеділок. За словами представників Приморського акваріума штату, риба залишалася на пляжі до п’ятниці і може пролежати там ще кілька тижнів через свою жорстку шкіру, яку падальщикам складно проколоти.

Відео дня

На фотографіях, наданих акваріумом, видно плоску, круглу і сіру рибу, що лежить на боці в піску. Для демонстрації розміру поруч із нею сфотографовані людина і пікап. Це незвичайне видовище викликало ажіотаж у соціальних мережах, що привернуло увагу дослідниці з Нової Зеландії, яка вивчає сонячних риб.

Читайте також:
На узбережжі Флориди періодично можна почути дивні гуркітливі звуки (Фото:pixabay) Нізащо не вгадаєте. Учений нарешті знайшов джерело загадкового гуркоту під водою, який турбував жителів Флориди

Маріанна Найгаард, побачивши фотографії, підтвердила, що це Mola tecta — більш рідкісний вид, ніж широко відома океанська сонячна риба. За її словами, це, ймовірно, найбільша з таких риб, коли-небудь зафіксованих акваріумом.

У 2017 році Найгаард за допомогою генетичних досліджень і спостережень встановила, що Mola tecta являє собою окремий вид від Mola mola, океанської сонячної риби. Назва «tecta» латиною означає «прихований або замаскований», що вказує на те, що новий вид довгий час залишався непоміченим.

Читати далі