Автор: Анастасія Печенюк

Американський регулятор FDA надав компанії Ілона Маска Neuralink дозвіл на проведення другої операції з імплантації її пристрою в мозок людини.

Через кілька місяців після історичної операції, під час якої повністю паралізований Ноланд Арбо отримав чип Neuralink, який дозволяє йому керувати гаджетами, Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) надало компанії дозвіл на вживлення пристрою ще одному пацієнту, пише The Wall Street Journal.

Відео дня

Ілон Маск минулого тижня повідомляв, що компанія приймала заявки на другого учасника випробувань. Під час пошуку першого пацієнта компанія проводила набір людей з бічним аміотрофічним склерозом (БАС), травмами спинного мозку або іншими захворюваннями, що викликають параліч усіх чотирьох кінцівок. Очікується, що компанія завершить другу операцію в червні. Хто саме з тисячі людей, які погодилися взяти участь у випробуванні, зрештою отримає чип, поки невідомо.

Також повідомляється, що Neuralink знайшла розв’язання проблеми, яка змусила імплант першого пацієнта вийти з ладу через певний час після операції. Це сталося через те, що відкріпилися деякі з ниток, що тримають імплант. Аби уникнути повторення цієї ситуації, під час другої процедури компанія планує помістити нитки імплантату глибше в мозок пацієнта. FDA, виходячи з усього, підтримала ці зміни.

Як писав NV Техно, раніше Neuralink показувала успіхи першого пацієнта, якому вживили чип компанії. Паралізований від шиї чоловік грав в шахи, керував застосунком музичного плеєра та виконує інші дії з комп’ютером. Пізніше стало відомо, що пристрій Арбо вийшов з ладу через місяць після операції. Наразі багато можливостей, отриманих пацієнтом, відновлено завдяки зміні програмного забезпечення.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі