У всьому світі депресія є серйозною проблемою. Зростає кількість доказів, які свідчать про те, що харчова поведінка, зокрема високе споживання фруктів і овочів, може бути важливою для зниження ризику цієї хвороби.

Читайте також: Нижчі шанси померти від раку. Вчені дослідили вплив Середземноморської дієти на здоров’я онкохворих пацієнтів

Нове дослідження, опубліковане в Journal of Affective Disorders під керівництвом доктора наук Аннабель Матісон з Центру здорового старіння мозку UNSW Сіднея (CHeBA), вперше звернулося до проблеми відсутності доказів досліджень, які існують для людей похилого віку або для людей з низьким і середнім рівнем життя.

Відео дня

«Порівняно з депресією у молодих людей, депресія у людей похилого віку має більший вплив на фізичну працездатність і когнітивні здібності та пов’язана з нижчою якістю життя та вищим рівнем смертності», — каже Метісон. «Нашою метою цього дослідження було вивчити зв’язок між споживанням фруктів і овочів і депресією у дорослих 45 років і старше».

У всьому світі депресія є серйозною проблемою (Фото: Unsplash/Max Griss) У всьому світі депресія є серйозною проблемою / Фото: Unsplash/Max Griss

Учасники дослідження обрані з кількох регіонів на шести континентах, включаючи Сполучені Штати, Швецію, Бразилію, Нігерію, Малайзію та Австралію. Усі дані були зібрані та узгоджені з десяти лонгітюдних досліджень, усі групи були частиною когортних досліджень пам’яті в Міжнародному консорціумі під керівництвом CHeBA (COSMIC).

Читайте також: Забудьте про снодійне. Вчені з’ясували особливості впливу рослинного і тваринного білку на сон

Дослідники оцінили 7801 дорослу людину без депресії та виявили позитивний зв’язок між більшим споживанням фруктів і меншим ризиком депресії протягом дев’ятирічного періоду. Це цікаве відкриття захисного зв’язку між споживанням фруктів і ризиком депресії демонструє необхідність приділяти більшу увагу раціону.

Хоча результати цього дослідження свідчать про користь споживання овочів, вони не були статистично значущими.

«Причина, чому ми виявили корисний зв’язок між споживанням фруктів, але не овочів, може полягати в тому, що овочі зазвичай споживають вареними, що може вплинути на вміст поживних речовин у них, тоді як фрукти зазвичай їдять сирими».

Харчова поведінка може бути важливою для зниження ризику депресії (Фото: Unsplash/Duy Pham) Харчова поведінка може бути важливою для зниження ризику депресії / Фото: Unsplash/Duy Pham Читайте також: І органічні овочі теж. Учені назвали найбільш забруднені продукти — їх часто обирають для здорового харчування

Про споживання фруктів і овочів повідомляли за допомогою вичерпного опитувальника частоти прийому їжі, короткого опитувальника про їжу або історії дієти. Симптоми депресії оцінювали за допомогою валідованих показників, а депресію визначали за допомогою валідованих порогових показників. Взаємозв'язок між початковим споживанням фруктів і овочів і депресією протягом періоду спостереження від трьох до дев’яти років досліджували за допомогою методу регресії Кокса.

Було припущено, що високий рівень антиоксидантів, харчових волокон і вітамінів, що містяться у фруктах і овочах, може сприятливо впливати на депресію через численні механізми, такі як їхня роль у запаленні, окислювальному стресі та кишковій мікробіоті. Оскільки фрукти та овочі містять різні поживні речовини, також здається ймовірним, що різні види можуть по-різному впливати на ризик депресії. Докази того, що цитрусові та зелені листові овочі асоціюються з меншим ризиком депресії, є особливо переконливими. Майбутні дослідження розглядатимуть споживання різних видів фруктів і овочів із застосуванням стандартизованих заходів і зосереджуватимуться на більшій кількості людей похилого віку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі