Уламки від ракети, яка впала в Харкові 2 січня, належали північнокорейській балістичній ракеті серії Hwasong-11.

Про це повідомили спостерігачі ООН, передає Reuters.У звіті спостерігачі ООН дійшли висновку, що «уламки ракети, яка впала в Харкові 2 січня 2024 року походять від ракети КНДР серії Hwasong-11» і порушують ембарго на постачання зброї Північній Кореї. Відео дня Читайте також:
Кім Чен Ин (Фото:KCNA via REUTERS) Кім Чен Ин хоче використати зв’язки з Росією, щоб відновити економіку КНДР — FT КНДР перебуває під санкціями ООН за її балістичні ракети та ядерну програму з 2006 року, і ці заходи були посилені з роками.Троє спостерігачів за санкціями прибули в Україну на початку цього місяця, щоб оглянути уламки, і не знайшли доказів того, що ракета була виготовлена ​​Росією. Вони «не могли самостійно визначити, звідки була запущена ракета і ким».«Інформація про траєкторію, надана українською владою, вказує на те, що він був запущений в межах території Російської Федерації», — написали вони у звіті від 25 квітня Комітету Ради безпеки з санкцій щодо Північної Кореї.«Таке розташування, якби ракета була під контролем російських сил, ймовірно, означало б закупівлю громадянами Російської Федерації», — сказали вони, додавши, що це буде порушенням ембарго на постачання зброї, накладеного на Північну Корею в 2006 році.«Інформація про траєкторію, надана українською владою, вказує на те, що він був запущений в межах території Російської Федерації», — написали вони у звіті від 25 квітня Комітету Ради безпеки з санкцій щодо Північної Кореї. Читайте також:
Запуск SpaceX Falcon 9 (ілюстративне фото) (Фото:SpaceX) Південна Корея запустила другий розвідувальний супутник для стеження за КНДР «Таке розташування, якби ракета була під контролем російських сил, ймовірно, означало б закупівлю громадянами Російської Федерації», — сказали вони, додавши, що це буде порушенням ембарго на постачання зброї, накладеного на Північну Корею в 2006 році.«Інформація про траєкторію, надана українською владою, вказує на те, що він був запущений в межах території Російської Федерації», — написали вони у звіті від 25 квітня Комітету Ради безпеки з санкцій щодо Північної Кореї.«Таке розташування, якби ракета була під контролем російських сил, ймовірно, означало б закупівлю громадянами Російської Федерації», — сказали вони, додавши, що це буде порушенням ембарго на постачання зброї, накладеного на Північну Корею в 2006 році.

Північнокорейська зброя у війні РФ проти України: що відомо

На початку січня представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявляв, що Росія завдала ударів по Україні північнокорейськими балістичними ракетами 30 грудня 2023 року, а також 2 і 6 січня 2024 року.

6 січня, за даними Білого дому, Росія знову випустила кілька північнокорейських ракет по Україні.

Представник Південної Кореї в ООН Хван Чжун Кук заявив, що Північна Корея використовує Україну як «випробувальний полігон» для тестування балістичних ракет, здатних нести ядерні боєзаряди.

Генеральний прокурор України Андрій Костін 11 січня повідомив, що Офіс генпрокурора отримав перші докази використання армією РФ ракет із Північної Кореї.

У Північній Кореї назвали звинувачення США в передачі Росії балістичних ракет для війни проти України «безпідставними».

22 лютого СБУ повідомила, що задокументувала факти повітряних атак РФ на цивільну інфраструктуру України із застосуванням озброєння КНДР. За даними слідства, окупанти випустили по Україні понад 20 північнокорейських засобів ураження.

14 березня в Харківській прокуратурі заявили, що країна-агресор Росія випустила по шести регіонах України близько 50 північнокорейських ракет типу Hwasong-11. За даними Південної Кореї, КНДР з минулого року відправила в Росію близько 7 тисяч контейнерів із боєприпасами та іншою військовою технікою.

Редактор: Дар’я Харченко Читати далі