В Україну з Греції прибув перший іноземний інструктор з оперативного використання винищувачів F-16. Про це повідомило видання Defence-Point у суботу, 1 червня.

Як зазначається в матеріалі, прибуття грецького пілота до України є частиною ініціативи коаліції з підготовки F-16, що була сформована в липні 2023 року під час саміту НАТО у Вільнюсі.

Відео дня

Defence-Point пише, що Греція має «великий досвід» в оперативному використанні винищувачів F-16, експлуатуючи їх протягом майже чотирьох десятиліть через загрозу турецької агресії.

22 травня речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що до України почали повертатись перші фахівці з обслуговування винищувачів F-16.

23 травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів закінчила навчання на американських винищувачах F-16 на військовій базі в Аризоні.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року Нідерланди та Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передасть Україні F-16, але з 2025 року.

У грудні Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Читайте також:
F-16 (Фото:REUTERS/Piroschka van de Wouw) ЗСУ зможуть використовувати винищувачі F-16 лише на українській території — прем'єр Бельгії

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 лютого 2024-го видання Foreign Policy із посиланням на європейських чиновників повідомляло, що перші винищувачі F-16 з’являться в Україні орієнтовно в червні 2024 року. Тодішній речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат, коментуючи це, зазначив, що не можна говорити про конкретні терміни передачі іноземними партнерами літаків F-16 Україні.

22 березня уряд Великої Британії повідомив, що перші 10 українських пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку на винищувачах F-16 у Великій Британії і перейшли до поглибленої льотної підготовки, яку надають французькі ВПС.

Інфографіка: NV

18 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що перший багатоцільовий винищувач F-16 з підготовленими українськими пілотами прибуде в Україну до літа 2024 року.

6 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що країна планує почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени. Водночас посол Данії в Києві Оле Егберг Міккельсен заявив, що літаки прибудуть цього літа.

Читайте також: Які саме F-16 може отримати Україна і чим вони допоможуть на фронті — ВВС

10 травня видання The Standard із посиланням на високопоставлене військове джерело повідомило, що перші західні винищувачі F-16 прибудуть в Україну протягом кількох тижнів.

28 травня міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб заявила, що її країна відправить 30 винищувачів F-16 в Україну до 2028 року. Перші літаки, за її словами, будуть відправлені вже «до кінця року».

Редактор: Катерина Шпак Читати далі