Громадянин Словаччини, який воював на боці Росії, здався в полон українським військовим. Про це повідомляє Aktuality в понеділок, 3 червня.

Видання зазначає, що, за словами українського журналіста Олександра Качури, словак потрапив у полон біля міста Лиман Донецької області.

Журналіст мав можливість поспілкуватись із полоненим близько пів години. Відповідне відео він опублікував у своєму Facebook.

Відео дня https://www.facebook.com/100008222733773/videos/1930748644025676/?ref=embed_video

Чоловік представився Ярославом Галайчиком та зазначив, що є громадянином Словацької Республіки.

Качура розповів, що полонений був медиком і мав евакуювати поранених. Однак, отримавши контузію, він пішов у бік українських позицій, де знайшов порожній окоп.

«Він ховався там, але в траншею влучив FPV- дрон і його знову контузило. Він пішов вперед, але замість російських потрапив на українські позиції», — зазначив журналіст.

Читайте також:
Кадри відео знущань окупантів над українськими полоненими (Фото:Кадри відео Омбудсман Лубінець Дмитро via Telegram) Побиття та імітація розстрілу. У мережі поширилось нове відео знущань над українськими полоненими, Лубінець звернувся до МЧКХ та ООН

Невідомо, коли саме словак опинився на фронті. До того часу, як він розповідав українцям, перебував на окупованій Луганщині, де мав допомагати вантажити машини, пише Aktuality.

«Він стверджував, що не брав участі в бойових діях. Але як контрактника його відправили на фронт, а потім він опинився в нвступі», — зазначив Качура.

За словами журналіста, словак мав підписати контракт з Міноборони Росії. Він нібито дав себе завербувати в міжнародний підрозділ разом з індійцями, непальцями та монголами.

Журналіст також зауважив, що полонений не хоче повертатись до Росії і вважає, що краще відбути покарання у словацькій в’язниці за службу в іноземній армії.

У Словаччині несанкціоноване найманство карається позбавленням волі на строк до восьми років.

Читайте також: «Блискуче!» Полонений окупант захопився роботою бійців ДПСУ у Харківській області — відео

«Він був єдиним словаком у своєму підрозділі. Єдиним громадянином Європейського Союзу. І з нього знущалися, що він шпигун. Чесно кажучи, я цього не очікував. Це був перший раз, коли я розмовляв з полоненим словаком», — заявив Качура.

Також наразі невідомо, чи зв’язувалась українська сторона зі словацькою у зв’язку із затриманням чоловіка.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі