Уряд у Словаччині відхилив пропозицію парламентської опозиції висловити недовіру міністерці культури Мартіні Шимковічовій, яка дозволила співпрацю з росіянами та білорусами. Про це повідомило видання Teraz у четвер, 9 травня.

Пропозицію про вотум недовіри Шимковічовій подали опозиційні депутати від партій Прогресивна Словаччина (PS) та Свобода і солідарність (SaS). Вони стверджують, що міністерка культури своїми висловлюваннями та діями «втручається у свободу культури». Вони також кажуть, що бачать проблему у змінах мистецьких фондів, бояться знищення їхньої прозорості та незалежності.

Відео дня

В уряді зазначили, що міністерка культури діє згідно з програмою уряду на 2023−2027 роки.

Читайте також: Костянтин Єлісєєв Костянтин Єлісєєв Неприємні заяви для України. Чи загрожує нам поведінка Орбана та Фіцо

«Усі ухвалені заходи, зміни, законодавчі пропозиції та заяви відповідають цій частині», — зазначили в словацькому уряді.

Також в уряді відкинули звинувачення щодо того, що Шимковічова «порушила і далі порушує конституційний закон про захист суспільних інтересів» через виступи на проросійському телеканалі TV Slovan. Там заявили, що він не працює з жовтня 2022 року.

Парламент Словаччини розгляне апеляцію на рішення уряду 10 травня.

У січні 2023 року повідомлялося, що міністерство культури Словаччини відновить співпрацю з Росією та Білоруссю. Цю співпрацю заборонили в країні на початку вторгнення РФ в Україну.

«У світі існує десятки воєнних конфліктів, на нашу думку, у зв’язку з ними не повинні страждати художники та культура», — заявляла Шимковічова.

У жовтні 2023 року тижневик PLUS 7 DNÍ повідомляв, що Шимковічова на тлі протестів проти її висування на посаду міністерки культури опублікувала заяву про свою компетентність. Там нарахували 28 помилок у 36 рядках.

Мартіна Шимковічова — екстелеведуча на інтернет-телебаченні Slovan TV, яке транслює проросійську пропаганду. На виборах у 2016 році її обрали до парламенту, проте згодом виключили з партії Ми — родина за те, що вона проголосувала за іншого депутата, та оштрафували. У 2018-му Шимковічова була серед словацьких депутатів, які планували відвідати окупований Росією Крим.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі