Уряд Іспанії у вівторок, 28 травня, вирішив визнати незалежність Палестинської держави. Про це повідомив іспанський телеканал RTVE.

Як зазначив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, їхнє рішення не спрямоване проти «будь-кого, а особливо проти Ізраїлю». Він додав, що країна визнає Палестину у межах (кордонів) 1967 року.

Відео дня

«Іспанія приєднається до понад 140 країн, які вже визнали Палестину як державу. Це історичне рішення, єдина мета якого — сприяти досягненню миру між ізраїльтянами і палестинцями», — заявив Санчес.

Читайте також:
Біньямін Нетаньягу (Фото:REUTERS/Ronen Zvulun) «Це буде держава терору». Нетаньягу засудив визнання Палестини трьома європейськими країнами

Санчес додав, що сподівається на створення Палестинської держави у межах Західного берегу річки Йордан й сектору Гази зі столицею в Східному Єрусалимі, керованою Палестинською національною адміністрацією.

Визнання Палестини — що відомо

22 травня Норвегія, Ірландія та Іспанія підтвердили, що визнають Палестину незалежною державою. Норвезький прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре заявив, що визнання набуде чинності 28 травня.

Того ж дня у Білому домі заявили, що не підтримують визнання Палестини окремими державами. Позиція США полягає в тому, що Палестинську державу слід створювати шляхом прямих переговорів між сторонами, а не шляхом одностороннього визнання.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що просуватиме спільну позицію Євросоюзу, яка базується на рішенні про дві держави.

23 травня міністерство закордонних справ Ізраїлю заявило, що розглядає дипломатичні кроки проти Норвегії, Ірландії та Іспанії. Там зазначили, що це може бути скасування візитів офіційних осіб з цих країн до Ізраїлю і відкликання віз у дипломатів цих країн.

З 1988 року понад 140 з 193 країн-членів ООН визнали Палестинську державу, серед них лише деякі країни

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі