Кабінет міністрів України дозволив Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги у сфері цивільного захисту. Про це під час засідання Кабміну у вівторок, 30 квітня, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Як зазначив Шмигаль, це рішення активізує сертифікацію операторів протимінної діяльності. В Україні їх зараз близько 35. В уряді очікують, що таких людей стане «набагато більше».

Відео дня Читайте також:
Фахівець ДСНС з розмінування у Харківській області (Фото:МВС) Міни-пастки, пелюстки, гранати. Які типи мін варто розрізняти і як визначити забруднені вибухівкою території та об'єкти

«Формуємо ринкове середовище у сфері гуманітарного розмінування. Максимально залучаємо приватний сектор, щоб якомога швидше очистити Україну від мінного сміття», — додав український прем'єр.

Раніше міністерка економіки Юлія Свириденко заявляла, що Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності, тому прагне залучати до цього процесу більше жінок.

Розмінування України

16 квітня начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони Руслан Берегуля повідомляв, що від початку російського повномасштабного вторгнення 300 українців загинули від вибухонебезпечних предметів, ще 667 громадян дістали каліцтва або поранення.

Читайте також: «Розмінування коштує $2−8 за м²». В Україні замінована територія, як пів Німеччини. Коли вдасться вирішити проблему і що для цього потрібно

5 квітня очільник МВС Ігор Клименко заявив, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії станом на зараз приблизно 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами.

У МВС і ДСНС прогнозують, що на їхнє повне розмінування може піти до десяти років.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомляв, що правобережну частину Херсонської області, яку вдалося деокупувати восени 2022-го, планують розмінувати до кінця 2025 року.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі