Політолог Олексій Кошель в інтерв'ю Radio NV заявив, що державлю в Україні в ручному режимі керує «певна паралельна структура».

В ефірі Radio NV Кошель наголосив, що Володимир Зеленський та його команда не мали управлінського досвіду на рівні держави, прийшовши до влади у 2019 році.

https://www.youtube.com/watch?v=__snb_xCmWo

«Я підозрюю, що багато з них не набули цього досвіду до сьогодні. Принаймні, коли ми аналізуємо їхні висловлювання і їхні дії. Тому зараз сталася ключова проблема, коли в нас сформувався механізм прийняття рішень в державі, який можна визначити як нелогічний, неприродній, такий хворий механізм — управлінський покруч», — заявив політолог.

Відео дня Слухайте подкаст на цю тему

Він нагадав про слова Зеленського про те, що «рішення в державі розробляються групою з п’яти-шести людей».

Читайте також:
Верховна Рада звільнила Олександра Кубракова з посади віцепрем'єр-міністра з відновлення України (Фото:Олександр Кубраков / Facebook) «Боротьба бульдогів під ковдрою». Політтехнолог Гайдай — про відставку Кубракова та роботу уряду без п’ятьох міністрів. Інтерв'ю

«Має вплив на прийняття рішень невелика група людей. І ви знаєте, найгірше в цій ситуації, що серед цих людей немає ні голови Верховної Ради, ні секретаря РНБО в період війни, що важливо, ні керівника Кабінету міністрів України. У нас якась певна паралельна структура, яка в ручному режимі керує державою», — констатував Кошель.

Політолог припустив, що в перші місяці війни цей механізм міг працювати, однак він не працює, коли йдеться про стратегічні завдання держави, ухвалення складних рішень, коли треба дивитись зонайменше на рік чи кілька років наперед, враховувати всі ризики та планувати під них економіку.

Він наголосив, що нинішня система управління знижує ефективність держави.

На великій пресконференції у грудні 2023 року Володимир Зеленський заявив, що в нього невелика команда — пять-шість менеджерів, яких він не може звільнити, бо Україна стане слабшою, буде менше ППО і допомоги. Про це він сказав, коментуючи критику заступників голови Офісу президента Ростислава Шурми та Олега Татарова.

Надзвичайний вплив Андрія Єрмака в Україні

У квітні Андрій Єрмак потрапив до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time у категорії Лідери. Він став єдиним українцем, який туди увійшов. Зеленського не включили до списку.

18 травня про те, що Єрмак став найвпливовішим керівником адміністрації президента в історії України писало видання The Washington Post.

У статті зазначалось, що умови воєнного стану в Україні сконцентрували «виняткову владу» в Офісі президента і це зробило Єрмака дуже впливовим — його практично не відрізнити від глави держави.

Читайте також:
Голова ОП Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента України) «Привиди для чинного законодавства». Чому вже зараз потрібно вирішувати проблему концентрації влади в руках Єрмака і ОП — Рейтерович

20 травня сайт BBC-Україна із посиланням на джерело в українському уряді повідомив, що на початку 2022 року Єрмак не вірив у повномасштабне вторгнення Росії і переконував у цьому Зеленського.

Єрмак також провів переговори з росіянами за два тижні до повномасштабного вторгнення РФ. Так, 10 лютого він зустрівся з головою російської делегації тоді ще існуючої тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Дмитром Козаком.

«Ті запевняли, що це все „істерика Заходу“. Рівно за два тижні до вторгнення він поговорив із Козаком і відзвітував Зеленському про прогрес. Сторони нібито домовилися розблокувати роботу тристоронньої контактної групи щодо Донбасу і продовжити діалог. І Зеленський йому вірив», — зазначає видання.

Єрмак почав нарощувати свій вплив в Офісі президента у лютому 2020 року, після звільнення Андрія Богдана, який до нього обіймав цю посаду.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі