Автор: Анастасія Печенюк

Вдавати, що помер, — це поширена серед тварин стратегія захисту. Утім деякі види роблять це аж надміру вдало і зі спецефектами.

Поведінка, відома як тонічна нерухомість, насправді є досить поширеною в природі серед багатьох видів, що підтверджує, що це дійсно допомагає жертвам захиститися від хижаків. Утім механізм роботи цього досі зрозумілий не до кінця.

Відео дня

Попри те, що це найчастіше спрацьовує, деякі змії докладають додаткових зусиль, аби їхня гра була ще більш переконливою. Приміром, змії Natrix tessellata (неотруйний вид, який харчується в основному рибою), як підтвердили спостереження зоологів, можуть справляти нужду, вимащуватися фекаліями, виділятиму смердючий мускус і навіть імітувати кровотечу з рота, вдаючи, що померли.

«Наші результати наголошують … на необхідності майбутніх досліджень, щоб визначити пріоритети вивчення послідовного прояву такої поведінки», — пишуть зоологи Вукашин Бєліца та Ана Голубович з Белградського університету в Сербії у своєму дослідженні, опублікованому в журналі Biology Letters.

Ареал проживання цих змій включає Західну Європу, Північну Африку, Близький Схід, Центральну Азію та Західний Китай. Бєліца та Голубович досліджували цих створінь на острові Голем Град у Македонії. Там вони зафіксували 263 змії. Усі змії, які брали участь у дослідженні, були випущені неушкодженими на місці вилову. З них 124 випорожнювалися, імітуючи смерть, ще у 28 спостерігалася кровотеча з рота. Ті змії, які використовували «спецефекти», витрачали на секунди менше часу за цей «спектакль», ніж інші. Дослідники кажуть, що це свідчить про те, що поєднання оборонних стратегій дає додаткові переваги зміям.

Читати далі