Українські військовослужбовці зможуть швидше отримувати профінансовані державою високофункціональні протези та ортези, зокрема, протези верхньої кінцівки з зовнішнім джерелом енергії та протези нижньої кінцівки підвищеної функціональності.

Про це у пʼятницю, 10 травня, повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики, посилаючись на рішення Кабінету міністрів.

Раніше учасники бойових дій могли отримати нові протези лише після закінчення терміну експлуатації первинного протезу, що зазвичай становило три роки.

Відео дня Читайте також: Як отримати протез в Україні: інструкція для пацієнта з ампутацією

Водночас нові правила дозволяють Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, більш технологічно складний і дороговартісний протез вже через рік після початкового протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики.

«Наприклад, на етапі первинного протезування захисник з ампутованою ногою на рівні стегна отримав якісний протез із гідравлічним колінним вузлом. Лікар може рекомендувати йому більш інноваційний протез із мікропроцесорним (електричним) колінним вузлом, який працює за іншим принципом і може сприяти більш природній ході та легшому доланню сходів», — зазначили у Мінсоцполітики.

Читайте також:
Один з корпусів Київського протезного заводу на Подолі (Фото:Прозорро.Продажі) Чи були профільні інвестори? Хто переміг на перших конкурсах з приватизації державних протезних заводів

Військові не можуть одразу отримати високофункціональні протези, оскільки спочатку людина повинна адаптуватися до протезу і навчитися його використовувати, пояснила радниця міністра соціальної політики Олена Кульчицька.

«Це завдання і вирішує первинне протезування. І тільки коли кукса вже сформована, а людина оволоділа навичками користування протезом, є сенс встановлювати більш високофункціональний протез», — пояснила вона.

10 травня міністерка економічної співпраці та розвитку Німеччини Свенья Шульце разом з міським головою Львова Андрієм Садовим офіційно відкрили Центр Протезування та Ортезування UNBROKEN.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі