Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень Пента Олександр Леонов заявив в ефірі Radio NV, що вимога до українців, які зняті з військового обліку через те, що тривалий час проживають за кордоном, прихати в України та з’явитись в ТЦК для оновлення даних, підштовхує їх до відмови від українського громадянства.

«Якщо люди зняті з обліку, то [оновити дані] можна лише особисто. І це, як на мене, просто підштовхне значну частину громадян України шукати можливості для отримання громадянства в інших країнах. Це найбільш правдоподібний сценарій, який буде відбуватися. Люди, які живуть за кордоном 20 років, які там працюють, у яких там родини, вони навряд чи захочуть повертатися. У силу різних причин ми можемо їх приймати, можемо не приймати, але таким чином ми каталізуємо процес відмови від українського громадянства», — сказав Леонов в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=RFvIo-mwsJE

Політолог зазначив, що якщо громадяни України не оновлять свої дані, то будуть порушниками закону.

«І вочевидь, що коли буде такий вибір, ймовірно, людина буде шукати можливості змінити громадянство, змінити країну», — впевнений він.

Вимога до чоловіків за кордоном приїхати і знову стати на військовий облік

Відповідно до постанови Кабміну № 563 від 16 травня, українські чоловіки, які були офіційно зняті з військового обліку раніше через свій виїзд за кордон на строк більше ніж три місяці, мають повернутись на військовий облік до 16 червня.

Читайте також:
Обмеження консульських послуг та оновлення даних у Резерв+ (Фото:ДП Документ) Оновити дані за кордоном. Чи допоможе застосунок Резерв+ та чи настає відповідальність, якщо не уточнити дані

Для цього вони мають особисто приїхати в Україну, прийти в ТЦК (або орган СБУ чи відповідний підрозділ розвідувальних органів) і знову стати на військовий облік.

Йдеться лише про тих чоловіків (призовників, військовозобов'язаних та резервістів), які ще раніше, виїжджаючи за кордон на постійне місце проживання, особисто зверталися в ТЦК з документами, що підтверджують виїзд за кордон, та знялися з військового обліку.

Водночас чоловіки, які виїхали за кордон, але не були зняти з військового обліку за такою офіційною процедурою й надалі матимуть змогу оновити свої дані дистанційно (відповідно до закону про мобілізацію від 18 червня):

  • через систему Резерв+ (яка фактично виконує функції електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста);
  • через офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі