У США вважають, що Україна зможе тримати оборону, попри спроби росіян досягти результатів перед 9 травня, повідомляє The New York Times.

Неназваний високопоставлений американський чиновник розповів виданню, що в конфіденційній військовій оцінці США було зроблено висновок, що росіяни спробують досягти «невеликих успіхів» напередодні 9 травня.

Відео дня

Однак, як сказано в оцінці, українські захисники не зазнають краху на лінії фронту, навіть незважаючи на брак боєприпасів.

Читайте також:
Українська бойова машина піхоти CV-90 біля міста Часів Яр у Донецькій області. 5 березня 2024 року (Фото:REUTERS/Oleksandr Ratushniak) «Панівна висота у регіоні». Часів Яр — ключове місто і для ворога, і для нас. Що відбувається на околицях — подробиці від військових

Інші американські чиновники в коментарі виданню зазначили, що у Росії, ймовірно, немає сил для масштабного наступу до 9 травня. Для цього росіянам довелося б значно наростити сили, а цього поки що не спостерігається.

При цьому аналітики в уряді США уточнюють, що Україна зможе стабілізувати фронт за допомогою нового озброєння від союзників у кращому разі влітку, а в гіршому — до кінця року.

Плани російських окупантів до 9 травня — що відомо

У квітні головком ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що вище військове керівництво Росії поставило завдання своїм солдатам захопити місто на захід від Бахмута — Часів Яр — до 9 травня. Ворог зосереджує зусилля для прориву оборони і виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас, щоб створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

10 квітня Інститут вивчення війни заявив, що, намагаючись прокласти собі шлях до Часового Яру, росіяни вдаються до тактики, яка допомогла їм захопити Авдіївку. Позиції українських захисників інтенсивно накривають КАБами та вогнем зі своїх літаків і вертольотів.

Українські військові кажуть, що, якщо росіянам вдасться захопити Часів Яр, вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ.

21 квітня речник ОСГВ Хортиця Назар Волошин зазначив, що Сили оборони України контролюють ситуацію в Часовому Яру Донецької області. У місті немає російських окупантів.

Він також повідомляв, що близько 20−25 тисяч російських військових намагаються штурмувати Часів Яр і околиці.

28 квітня Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилася. Сили оборони відійшли на захід від Бердичева, Семенівки та Новомихайлівки.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі