Україна за останні шість місяців перехопила близько 46% російських ракет порівняно з 73% за попередній шестимісячний період. У квітні показник перехоплення впав до 30% ракет, повідомляє Wall Street Journal за результатами аналізу даних Повітряних сил ЗСУ у понеділок, 13 травня.

Показник знищення російських дронів, за даними видання, впав лише на 1 процентний пункт, до 82% за останні пів року.

Зазначається, що ефективність ППО України погіршується через нестачу боєприпасів для Patriot паралельно з посиленням обстрілів та використанням більшої кількості балістичних ракет Росією.

Відео дня WSJ Фото: WSJ

В останні дні Повітряні сили надають неповні дані про російські атаки та перехоплення, використовуючи статистику у «пропагандистських цілях», стверджує WSJ.

Читайте також: Міністр оборони Румунії «дуже не хоче» віддавати Україні Patriot — прем'єр-міністр країни

За даними видання, за останні пів року РФ випустила приблизно на 45% більше безпілотників і ракет, ніж за пів року до цього. Зокрема, РФ випустила майже вдвічі більше безпілотників Shahed — 2628 за останні шість місяців. Дрони часто використовуються окупантами для тестування протиповітряної оборони до того, як будуть відправлені ракети.

Читайте також: Валерій Романенко Валерій Романенко Слабкі місця ATACMS. Що змінюється у повітряній війні для нас, і для РФ

Також російські війська випустили 114 балістичних і 46 гіперзвукових ракет Кинджал і Циркон, порівняно з 33 і 27 відповідно, за попередні шість місяців. Москва також перепрофілювала системи протиповітряної оборони для нападу на Україну, випустивши, за даними WSJ, 175 ракет із ЗРК С-300 або С-400 лише цього року.

Водночас Україні вдалося збити лише 10% балістичних ракет, які випустила РФ, за шість місяців. ППО України не вдалося перехопити жодної ракети С-300 та С-400 за цей період.

WSJ Фото: WSJ

«Наступні два місяці матимуть вирішальне значення для того, чи зможуть російські військово-повітряні сили бути затримані в страху до прибуття нових західних поставок протиповітряної оборони в Україну», — сказав європейський чиновник військової розвідки.

Читайте також: Столтенберг подякував Німеччині за рішення передати Україні третій ЗРК Patriot

Наразі єдиний спосіб збивати російську балістику — це Patriot. Але Київ відчуває нестачу боєприпасів для цих систем через затримку у США. Інші системи ПРО, включаючи Nasams та Iris/T, часто використовуються для атаки, а не оборони, пише видання.

Водночас Москва все ще здатна виробляти 170 ракет щомісяця. Окрім того, РФ отримує ракети і БПЛА від своїх союзників, включаючи Іран та Північну Корею.

ППО та боєприпаси до Patriot для України — що відомо

Читайте також:
Системи Patriot під час навчань у Польщі, 7 лютого 2023 року (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) «Так вистежили Patriot». Росія налагодила процес взаємодії аеророзвідки і ракетних військ — військовий експерт

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п'ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

У квітні президент Володимир Зеленський казав, що Україні потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів, щоб повністю захистити повітряний простір. Він також наголошував, що, якби Україна мала достатньо Patriot, Росії не вдалося б знищити Трипільську ТЕС у Київській області.

20 квітня нижня палата Конгресу США — Палата представників — проголосувала за законопроєкт, який передбачає понад $60 млрд підтримки для України, у тому числі ППО.

Президент США Джо Байден 24 квітня підписав цей законопроєкт.

30 квітні глава Міноборони США Ллойд Остін повідомив, що вів переговори з країнами, у яких є системи ППО Patriot, про постачання цих систем в Україну.

6 травня міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що ракети для ЗРК Patriot від Іспанії та союзників вже прибули в Україну.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі