Наразі Україна є більш вразливою, ніж будь-коли з перших тижнів повномасштабного вторгнення у 2022 році, заявили українські солдати та командири з низки бригад, повідомляє The New York Times у вівторок, 14 травня.

Як зазначає газета, такі фактори, як брак боєприпасів, зростання втрат на фронті та місяці затримки американської допомоги, мають серйозні наслідки для українських військових.

Відео дня

«Відверто кажучи, я побоююсь, якщо в мене не буде снарядів, якщо в мене не буде людей, якщо я не матиму обладнання, яким мої люди зможуть битися…», — зазначив ветеран танкового батальйону 59-ї мотострілецької бригади, підполковник Олександр Волошин.

Цією ситуацією намагається скористатись Росія, посилюючи атаки на сході України, вздовж північного кордону поблизу Харкова, а також погрожуючи відкрити новий фронт, пише NYT.

«Це та ситуація, коли у вас в машині стукає двигун, а ви на ній продовжуєте їздити. Машина працює, але в якийсь момент вона просто зупиниться. Тоді ви витратите ще більше ресурсів на відновлення двигуна. Так само тут є помилки, які не здаються критичними, але вони призвели до того, що зараз потрібно стабілізувати ситуацію. І невідомо, де відбудеться ця стабілізація», — зазначив заступник командира батальйону 47-ї механізованої бригади лейтенант Олександр Ширшин.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Читайте також:
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський (Фото:Сирський/Telegram) Сирський про події на Харківському напрямку: Ситуація загострена, ми знаємо плани ворога

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Читайте також: «Нерви можуть не витримувати». Що Росія готує на північно-східному кордоні України — Самусь про «дуже важкий травень»

Того ж дня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в етері телемарафону сказав, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували декілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

13 травня в DeepState також зазначили, що росіяни «фактично зайняли» ще три населені пункти на півночі Харківщини.

У зведенні Генштабу ЗСУ за 1 травня повідомляється, що внаслідок авіаційних ударів із застосуванням 10 КАБів по українських підрозділах була проведена зміна позицій у районі населеного пункту Лук’янці на Харківщині. Такі дії були необхідні для збереження життя військовослужбовців.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі