Удар по російському літаку дальнього радіолокаційного виявлення А-50, який Україна вперше збила у січні 2024 року, було нанесено з ЗРК Patriot. Про це заявила заступник начальника штабу 10-го командування протиповітряної та протиракетної оборони Армії США полковниця Розанна Клементе, відповідне відео поширили у соцмережі Х.

«Зараз на озброєнні України, ймовірно, до батальйону Patriot. Деякі з них використовуються для захисту стаціонарних об'єктів, інші пересуваються і роблять дійсно історичні речі. Я не бачила такого за 22 роки роботи в ППО», — розповіла Клементе.

Відео дня

За її словами, українські військові використали тактику SAMbush (повітряна засідка) під час удару по А-50. Бійців спеціально готували до неї: інструктори активували батарею посеред ночі, віддавали наказ висуватися на вогневу позицію, вести бій, а потім знову відходити, сказала Клементе.

Читайте також:
Літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890 (Фото:flickr.com) «Погані новини для росіян». У ворога була перевага за рахунок А-50 і авіації, а тепер це змінить шведський літак ДРЛВ — Самусь

Збиття двох російських літаків ДРЛВ А-50 у 2024 році — що відомо

14 січня над Азовським морем вперше в історії було знищено російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, також Сили оборони уразили повітряний командний пункт Іл-22. Останньому вдалося дістатися до аеродрому, однак, за словами тодішнього речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, він не підлягає ремонту.

Пропагандистський Telegram-канал Fighterbomber, який, імовірно, веде капітан ЗС РФ Ілля Туманов, повідомляв, що внаслідок збиття А-50 загинули щонайменше 11 військових льотчиків. Водночас Юрій Ігнат зазначав, що на бортах збитих А-50 та Іл-22 були молоді офіцери та полковник.

Водночас у провоєнних пабліках Росії поширилася версія про те, що по літаку нібито поцілила російська ППО.

23 лютого командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у п’ятницю, 23 лютого, підтвердив знищення другого російського літака дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50. Джерело NV у спецслужбах уточнило, що рідкісний А-50 нібито вдалося збити з С-200.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі