Україна вийшла з низки угод та рішень СНД — укази Зеленського

Президент України Володимир Зеленський у середу, 15 травня, підписав укази про вихід України з угод та рішень країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав (СНД). Відповідні укази оприлюднені на сайті Офісу президента.

Ідеться про вихід України з угоди про створення Спільної консультативної комісії з питань роззброєння, яка була укладена в 1992 році в Бішкеку.

Також Зеленський підписав указ про вихід з угоди між державами — учасницями СНД по Стратегічних силах, укладеної в 1991 році, та з угоди про статус Стратегічних сил, укладеної 1992 року в Мінську.

Відео дня

Окрім цього, на сайті Офісу президента з’явились укази про вихід України з:

  • рішення про Раду міністрів внутрішніх справ держав — учасниць СНД за 1996 рік у Москві;
  • рішення про внесення змін і доповнень до Положення про Раду міністрів внутрішніх справ держав — учасниць СНД від 2009 року у місті Кишинів;
  • рішення про внесення змін і доповнень до Положення про Раду міністрів внутрішніх справ держав — учасниць СНД від 2011 року в місті Душанбе.

Читайте також: Молдова планує вийти з СНД до кінця 2024 року

Також Укарїна вийшла з угоди Ради глав держав — учасниць СНД про Збройні Сили і Прикордонні війська від 1991 року.

Наразі Міністерство закордонних справ України має повідомити про рішення Виконавчому комітету СНД.

У березні 2023 року Володимир Зеленський припинив дію угоди з РФ щодо нагляду за роботою стратегічних ракетних комплексів та ще однієї «пенсійної» угоди з країнами СНД.

Співдружність Незалежних Держав — це регіональна міжнародна організація Азії та східної Європи, до якої входить низка пострадянських країн.

У 1991 році республіки-засновниці СРСР підписали Біловезьку угоду, згідно з якою було проголошено припинення існування СРСР та створення на його місці СНД.

Україна припинила участь у статутних органах СНД у 2018 році, проте ніколи не була членом організації, адже не ратифікувала Статут СНД.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі