Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення двосторонньої угоди про співробітництво у сфері безпеки. Про це у вівторок, 21 травня, повідомили у Офісі президента.

Зазначається, що українську переговорну делегацію очолює керівник Офісу президента Андрій Єрмак, а перший раунд перемовин провів його заступник Ігор Жовква.

Сторони обговорили положення проєкту документа й узгодили подальші кроки для якнайшвидшого підписання.

Відео дня

«Важливо, що сьогодні ми ведемо переговори зі Швецією як із новим членом НАТО. Розраховуємо на подальше поглиблення двостороннього безпекового співробітництва зі Швецією за всіма стратегічними напрямами, що знайде відображення в нашій двосторонній угоді», — сказав Жовква.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:Володимир Зеленський/Х) Озвучив нагальні потреби. Зеленський обговорив із прем'єром Швеції деталі нового пакета допомоги для ЗСУ

Двосторонні угоди про гарантії безпеки — що відомо

У липні 2023 року лідери Великої сімки оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Станом на квітень Україна підписала дев’ять безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією.

Також Україна веде відповідні переговори зі США, Норвегією, Естонією, Португалією, Іспанією та іншими країнами.

Читайте також: Швеція допускає відправлення військ в Україну, але є умова

1 травня президент Володимир Зеленський заявив, що триває робота з партнерами над ще сімома новими безпековими документами, які посилять Україну на період до вступу в НАТО.

Німецьке видання Welt 11 травня повідомляло, що Європейський Союз узгодив проєкт із гарантіями безпеки для України і вже обговорює його з Києвом. У ньому виключається участь солдатів ЄС у бойових діях на території України, проте Брюссель обіцяє продовжувати постачання зброї, тренування військових тощо.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі