Україна та Польща можуть підписати двосторонню безпекову угоду в рамках Вільнюської декларації G7 до саміту НАТО, який відбудеться 9−11 липня.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час спілкування зі ЗМІ у Празі, повідомляє РАР.

Сікорський зазначив, що поінформував союзників у НАТО про переговори з Україною щодо двосторонньої безпекової угоди.

Відео дня Читайте також:
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру (Фото:Офіс президента) «Деякі вже почали діяти». Зеленський пояснив, чому вважає, що союзники будуть дотримуватись безпекових угод з Україною

За словами міністра, перемовини «просуваються добре». Сікорський сподівається підписати угоду до саміту НАТО у Вашингтоні, перший день якого — 9 липня.

16 травня президент України Володимир Зеленський після телефонної розмови з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском повідомив, що Київ і Варшава невідкладно розпочинають підготовку двосторонньої угоди щодо гарантій безпеки.

Безпекові угоди України з іншими країнами

У липні 2023 року лідери Великої сімки оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Читайте також: «Дуже допомогли». Зеленський розповів, яку користь Україні принесли угоди щодо гарантій безпеки

Станом на травень Україна підписала 12 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією, Бельгією, Іспанією та Португалією.

28 травня Зеленський прибув з візитом до Португалії. Глави держав підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років.

Того ж дня український президент відвідав Бельгію з офіційним візитом. Прем'єр-міністр країни Александр Де Кроо та Зеленський також підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі майбутньої безпекової угоди між Україною та ЄС

27 травня Зеленський у Мадриді підписав двосторонню безпекову угоду з прем'єр-міністром країни Педро Санчесом.

28 квітня Зеленський розповів, що Україна працює над текстом двосторонньої безпекової угоди із США. За його словами, цей документ має стати «найбільш сильним з усіх», «взірцевим» та таким, що «відповідатиме силі американського лідерства».

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі