Українська делегація на чолі з уповноваженою президента з прав дитини Дар'єю Герасимчук відвідала Чилі для поглиблення співпраці щодо повернення додому українських дітей, викрадених Росією.

Про це йдеться в заяві пресслужби президента України Володимира Зеленського.

Зазначається, що візит організувало Міністерство закордонних справ України.

Разом із послом України в Чилі Юрієм Дюдіним делегація зустрілася з представниками уряду, департаментів прав людини та Національного інституту молоді Міністерства соціального розвитку та сім'ї Чилі.

Відео дня

Герасимчук наголосила на важливості повернення додому українських дітей, яких викрала Росія. Вона також зазначила, що на сьогодні у світі не існує глобальної системи безпеки дітей.

Читайте також:
Діти (Фото:REUTERS/Edgar Su) Аргентина вже незабаром може долучитися до коаліції з повернення депортованих українських дітей — ОП

«Ми сподіваємося на підтримку всього світу в нашій боротьбі, адже не йдеться тільки про наших дітей. Сьогодні це українські діти, а завтра це можуть бути діти будь-якої країни», — наголосила Герасимчук.

Дюдін також зауважив, що уряд Чилі вже готовий стати спостерігачем у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей. Він також висловив сподівання, що країна відіграватиме активну роль у роботі коаліції.

Викрадення українських дітей російськими окупантами — що відомо

Європарламент у 2023 році повідомляв, що кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати 300 тисяч. Євродепутати вважають, що вивозити українських дітей росіяни почали ще 2014 року — з моменту окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

14 січня Лубінець під час четвертої зустрічі радників з Формули миру в Давосі повідомив, що Україна повернула з Росії 517 незаконно депортованих дітей і 2828 дорослих, серед яких тільки 150 цивільних.

26 лютого президент України Володимир Зеленський сказав, що ніхто не може сказати точно, скільки українців, включно з дітьми, дорослими цивільними та військовими, перебувають у російському полоні.

За інформацією української державної платформи Діти війни, станом на травень 2024 року щонайменше 19 546 дітей депортовано або примусово переміщено країною-агресором Росією, зниклими, згідно з даними, вважаються 2015 дітей.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі