Україна не призупиняла обміни полоненими — в офісі Лубінця відреагували на заяви росіян

В офісі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця спростували заяви росіян про те, що Україна нібито призупинила обміни полоненими. Про це Суспільному повідомили в Офісі омбудсмена у середу, 29 травня.

«Це не відповідає дійсності! Україна нічого не призупиняла! Обміни не відбуваються, бо цього не хоче Росія!» — йдеться в отриманій журналістами заяві.

Там додали, що Росія вкотре нехтує правилами Женевських конвенцій. Українська сторона була готова разом з представниками російської візаві відвідати місця утримання військовополонених з обох сторін. Окупанти відмовилися.

Відео дня Читайте також:
Дмитро Андрющенко був у списку полонених захисників Маріуполя, яких зрештою перевели у барак в Оленівці, де Росія влаштувала теракт 29 липня 2022 року (Фото:NV) Дивом вижив в Оленівці. «Азовець» Дмитро Андрющенко — про невідомі епізоди оборони Маріуполя, успіхи українських ІПСО і навалу РФ у 2024

«Відкритість української сторони на власні очі бачив і омбудсман Туреччини, який відвідав табір для російських військовополонених. Проте відповідного візиту до Росії ми досі не бачили», — додають в офісі омбудсмена.

Вранці 29 травня повідомлялося, що уповноважена із прав людини в РФ Тетяна Москалькова стверджувала, що обмін військовополоненими між Росією та Україною «призупинено вже кілька місяців».

Вона також традиційно звинуватила Україну в нібито висуванні «надуманих вимог» для обміну і заявила, що перебуває в постійному діалозі з українським омбудсменом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Обмін військовополоненими

Останній обмін полоненими відбувся 8 лютого. Україна повернула 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

До цього, 3 січня 2024 року, відбувся найбільший від початку російського вторгнення обмін. Україна повернула додому 230 громадян, серед яких 213 солдатів і сержантів, 11 офіцерів і шестеро цивільних. Серед них — захисники Азовсталі.

Читайте також:
Папа Франциск виголошує своє традиційне великоднє послання Urbi et Orbi (До міста та світу), Ватикан, 31 березня 2024 року (Фото:REUTERS / Yara Nardi) Urbi et Orbi. Папа Римський у Великодньому посланні закликав Росію та Україну провести обмін «всіх на всіх»

20 травня виповнилося два роки, як у російському полоні перебувають близько 1900 захисників Азовсталі.

25 травня громадська організація Спільнота Оленівки закликала президента, главу ГУР, Офіс президента та інші державні органи обмінювати зрадників і колаборантів В’ячеслава Богуслаєва, Нестора Шуфрича, митрополита Павла на українських військовополонених, поранених під час теракту в Оленівці 29 липня 2022 року.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі