Україна має отримати дозвіл на удари по території Росії західною зброєю без обмеження дальності, заявив глава військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

В інтерв'ю The Washington Post він підкреслив, що з військового погляду це логічно.

«Право збройних конфліктів не містить жодних обмежень щодо дальності. Тож з військової точки зору, знову ж таки, якщо ціль розташована в глибині Росії, то потрібно завдати удару по цій цілі. Наприклад, по літаках, які злітають з аеродрому в глибині Росії», — розповів він. .

Відео дня

За його словами, збільшення далекобійності зброї в Україні ускладнило тилове забезпечення російських сил.

Читайте також:
Артилерія бригади Хартія працює на Харківському напрямку, архівне фото, травень 2024 (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Неможливо воювати тільки піхотою». Захисники Вовчанська переконані, що удари по РФ зупинять Харківський наступ росіян — Telegraph

«І якщо ви відтісните росіян углиб Росії, це ускладнить для них боротьбу», — зауважив він.

При цьому він попередив, що партнери України повинні не допустити шантажу з боку російського диктатора Володимира Путіна.

«Тому ми маємо бути обережними, щоб не переходити знову і знову до цієї ідеї, що все є червоною лінією, що все є ескалацією. Путін брехав практично про все», — заявив він.

Дозвіл США завдавати ударів по території РФ

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Агентство АР з посиланням на неназваного чиновника однієї з країн Заходу також повідомляло, що Україна вже використовувала американську зброю для ударів по території Росії.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі