Угорщина ще не ухвалила рішення, чи братиме участь у Глобальному саміті миру, який має пройти 15−16 червня у Швейцарії.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю виданню ОНТ.

За його словами, Угорщина нібито поважає зусилля Швейцарії з досягнення миру, проте має сумніви у тому, чи має мирна конференція сенс, якщо на ній «відсутні сторони війни».

Відео дня

«Якщо не обидві сторони війни представлені, я думаю, це законне питання, чи має вся конференція сенс з погляду кінцевої мети, а саме, — прагнення до миру. Тому ми вважаємо, що мирна конференція має реальний сенс і дає найбільшу надію на мир, якщо обидві сторони сидять за столом», — сказав глава МЗС Угорщини.

Сійярто зазначив, що Будапешт не вважає війну РФ проти України «своєю». Він зауважив, що в Європі схильні вважати, що також перебувають у стані війни. Однак, за його словами, в Угорщині «цього не відчувають».

Читайте також: Зеленський заявив, що деякі держави почали допомагати Росії зірвати Глобальний саміт миру

«Росія не нападала на нас. Ми не в стані війни. Україна не бореться за нас. Якби на нас напали, це була б інша ситуація. Але на нас не нападали, як і на інші держави Європейського союзу», — стверджує Сійярто.

Крім того, він додав, що не розуміє, чому Угорщина має вважати війну «своєю», якщо не перебуває під військовою загрозою.

Саміт миру в Швейцарії в червні 2024 року

Читайте також:
Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман (Фото:REUTERS/Evelyn Hockstein) Бо не буде Росії. Саудівська Аравія не братиме участі у Саміті миру — ЗМІ

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Росія не буде на ньому присутня. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в глобальному Саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. При цьому в МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів. ЗМІ стверджували, що в саміті може взяти участь президент США Джо Байден.

24 квітня Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

Того ж дня агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела писало, що Байден може пропустити зустріч, щоб провести збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Читайте також:
Саміт миру пройде в червні на курорті Бургеншток у Швейцарії (Фото:REUTERS/Denis Balibouse) Через Росію. Китай відмовився взяти участь у мирному саміті у Швейцарії — Reuters

26 травня неназваний американський чиновник заявив, що США візьмуть участь в українському саміті миру, але відмовився уточнити, хто саме поїде на Саміт і на якому рівні буде представництво США.

Зеленський заявив, що особисто хотів би бачити Байдена на саміті миру і зазначив, що його відсутність тільки викличе оплески з боку російського диктатора Володимира Путіна.

29 травня у Білому домі заявили, що США візьмуть участь у саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15−16 червня, не уточнивши, хто саме прибуде на зустріч.

2 червня Зеленський заявив, що США підтвердили участь у Саміті миру на високому рівні, але поки невідомо, чи буде на ньому Байден. Також в цей день президент України сказав, що Китай намагається зірвати Глобальний саміт миру, працюючи над тим, щоб відмовити від участі в ньому інші країни.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі