Міністерство оборони України запроваджує пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння, заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков під час виступу на Балкано-українському форумі оборонної промисловості.

Про це йдеться на сайті Міноборони в понеділок, 10 червня.

Зазначається, що пряме контактування є частиною стратегії Міноборони, що покликана розширити міжнародне співробітництво, а також підвищити боєздатність української армії.

Відео дня Читайте також: «Свідоме шкідництво нашій державі». Що не так з закупівлями зброї і як нам зробити «квантовий стрибок» — інтерв'ю з директоркою ЦПК Каленюк

За словами Кліменкова, це дасть змогу забезпечити Україну новими зразками озброєння, які відповідатимуть міжнародним стандартам.

"…Це новий етап співпраці, який дозволить нам отримувати сучасне озброєння безпосередньо від виробників, що, безумовно, сприятиме швидшій та ефективнішій модернізації ЗСУ", — додав посадовець.

Зброя для України — що відомо

20 березня 2023 року глави МЗС країн Євросоюзу погодили план спільних закупівель і поставок 1 млн боєприпасів Україні на суму в 2 млрд євро. Він передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію поставок державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

За такий проміжок часу країнам вдалося надати лише менше половини боєприпасів.

Читайте також: «Цивільним легше». Нестача електрики в Україні уповільнює та здорожчує виробництво зброї — The New York Times

18 квітня повідомлялось, що Данія в рамках нового пакету допомоги виділила 28,5 млн доларів на закупівлю в українських виробників озброєння та військової техніки для ЗСУ.

9 травня 2024 року президент Чехії Петер Павел заявив, що ЗСУ отримають у червні першу партію снарядів в межах чеської ініціативи з пошуку боєприпасів для України.

10 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що не всі партнери оперативно передають обіцяну зброю і такі постачання необхідно прискорити.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі