Україна має нові домовленості з партнерами щодо посилення ППО — Зеленський

Найближчим часом Україна матиме багато комунікацій з партнерами щодо нових систем ППО та спільного виробництва, зокрема, дронів.

Про це у четвер, 30 травня, повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

«Ми максимально працюємо для того, аби додати сили і можливостей нашому захисту неба. Найближчим часом буде багато комунікацій щодо цього з партнерами — нових систем ППО та спільних виробництв, зокрема, дронів», — сказав президент.

Відео дня

За його словами, Україна обговорюватиме з партнерами збільшення обсягів та залучення спеціальних інвестицій у такі виробництва. Наразі вже є частина підтверджень від лідерів щодо збільшення спроможностей української ППО, зазначив президент.

Читайте також:
У НАТО зараз немає можливості повноцінно захистити східний фланг (Фото:Повітряне командування Захід Повітряних сил ЗСУ/Facebook) «Велика діра в безпеці»: у НАТО є лише 5% ППО, необхідної для захисту східного флангу — FT

28 травня Зеленський заявив про домовленості з Іспанією щодо додаткових ППО.

Додаткові ППО для України

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п'ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

6 квітня Володимир Зеленський заявив, що для того, щоб повністю захистити повітряний простір України від російських атак, потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів.

Читайте також: Нічна атака РФ. Українські військові не змогли знищити усі ракети через брак засобів ППО — Євлаш

12 квітня Кулеба заявив, що Україна зараз веде активні переговори із союзниками про постачання двох батарей Patriot і однієї SAMP-T. У МЗС також додали, що Росія не знищила б Трипільську ТЕС, якби в України була достатня кількість систем Patriot.

19 квітня міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Італії пообіцяли допомогти Україні посилити її протиповітряну оборону.

15 травня Bloomberg повідомляв, що США розглядають можливість надати Україні ще одну батарею ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни.

В інтерв'ю газеті The New York Times Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Іспанія і Греція поки відмовилися передислокувати свої системи, хоча Мадрид відправляє ракети. Польща також відмовилася від передачі однієї зі своїх батарей.

Читайте також: «Він бачить все у радіусі 400 км». Чи виправить літак ASC 890 ситуацію на Харківщині й Сумщині та у чому його мінус — авіаексперт

Румунія, яку президент США Джо Байден попросив зробити такий крок, заявила, що розглядає це питання. Уряд боїться, що країна залишиться без засобів ППО.

28 травня Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна планує якнайшвидше зібрати та передати Україні ЗРК Patriot. Там зазначили, що уряд Нідерландів закликає долучитися й інші країни, які мають на озброєнні цю систему ППО.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі