Війна в Україні закінчиться переговорами, саме тому була розроблена формула миру Володимира Зеленського, заявив секретар РНБО Олександр Литвиненко у відеозверненні до учасників 16-го форуму регіону Балтійського моря у понеділок, 20 травня.

«Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру президента Зеленського. Наша позиція дуже проста і переконаний, вона буде підтримана учасниками Саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року», — заявив Литвиненко.

Відео дня

Водночас Україна, за його словами, не потребує перемир’я на два роки, а — стійкого миру на десятиліття з можливістю розвитку для країни. Цьому допоможе членство України в НАТО.

Читайте також: Зеленський відповів, чи є тиск з боку партнерів щодо переговорів з РФ

«Ми свідомі, що вступ не відбудеться завтра, але вже запрошення охолодить багато гарячих голів в РФ. Воно сприятиме деескалації, а не стане конфронтаційним кроком», — вважає Литвиненко.

Імовірність мирних переговорів із Росією — що відомо

Читайте також: Володимир Фесенко Володимир Фесенко Почекаємо на Трампа? Чому повернулася тема мирних перемовин з РФ

25 лютого на пресконференції за підсумками форуму Україна. Рік 2024 президент України Володимир Зеленський говорив, що країна запропонує Путіну майданчик, де він зможе погодитися з програшем у війні проти України.

В оприлюдненому 28 березня інтерв'ю CBS Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор буде готовий до діалогу, коли втратить те, що окупував з 2022 року.

Реагуючи на цю заяву, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков апелював до «приєднання» до РФ окупованих частин України.

Російські ЗМІ повідомляли, що колишній ведучий Fox News Такер Карлсон після інтерв'ю з диктатором заявив, що Путін «не під запис сказав йому, що готовий піти на серйозний компроміс щодо України», у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували цю заяву і назвали її черговим «вкиданням».

Читайте також:
Прессекретар президента України Сергій Никифоров (Фото:Офіс президента) «Саміт у Швейцарії сформує переговорну позицію»: у Зеленського прокоментували заяви заступника глави ГУР про переговори з РФ

3 травня заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist заявив, що не бачить способу для України виграти війну тільки на полі бою. Він вважає, що війна закінчиться мирним договором.

За даними нового дослідження Київського міжнародного інституту соціології, 72% українців згодні з думкою, що Україна має шукати і дипломатичний шлях завершення війни з країною-агресором РФ.

17 травня видання Europe 1 написало, що західні країни прагнуть переконати президента Зеленського погодитися на переговори щодо припинення війни РФ проти України.

У середині червня 2024 року Швейцарія планує провести конференцію високого рівня з Формули світу України, в якій можуть взяти участь від 80 до 100 країн. Росії на цьому саміті не буде.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі