Капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004−2020 роках Андрій Риженко розповів в інтерв'ю Radio NV, що 30 травня Україна вперше застосувала ракети Нептун як тактичні, а не протикорабельні.

«Вчора (30 травня — ред.), за повідомленням Генштабу, удари були проведені ракетами Нептун. Досить цікаво, що це, можливо, такий перший удар і ми бачимо, що вперше Нептун працює виключно по берегових об'єктах, як ударна тактична ракета, а не протикорабельна», — сказав Риженко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=Ushu0O0T6Ac

Він припустив, що стрільба ракетами здійснювалась не з Одеської області, а з іншого району, розташованого ближче.

На питання про те, чи можна говорити, що ми вперше побачили масований удар ракетами Нептун по наземних цілях, Риженко відповів ствердно.

Атака на порт Кавказ

У ніч проти 31 травня російське пропагандистське агентство РИА-Новости з посиланням на місцеву владу повідомило, що у Темрюкському районі Краснодарського краю у РФ внаслідок масованої атаки БПЛА загорілася нафтобаза.

Читайте також:
Ракетний комплекс Нептун на випробуваннях (Фото:mil.gov.ua) Довгий Нептун. Україна розробляє нову модифікацію ракети, якою потопили крейсер Москва

Тоді окупанти писали, що під час удару загорілися три цистерни з нафтопродуктами. Губернатор Веніамін Кондратьєв заявив, що є постраждалі серед працівників нафтобази.

Пізніше Telegram-канал Кримський вітер уточнив, що пожежа почалася в порту Кавказ. З цієї нафтобази надходить паливо для російських окупантів на окупованих територіях Криму, Херсонської та Запорізької областей.

У Генштабі ЗСУ 31 травня заявили, що ударна група угруповання сил і засобів Військово-Морських сил ЗСУ уразила поромну переправу і нафтовий термінал порту Кавказ в Краснодарському краї РФ.

Згідно з повідомленням, ураження по нафтовому терміналу в районі порту Кавказ було завдано кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу Нептун.

Зазначається, що результати об'єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання. Точність ураження цілей дорозвідується.

Комплексна операція була проведена в координації з іншими складовими Сил оборони України.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі