Удари Росії по цивільних об'єктах, зокрема обстріл гіпермаркету Епіцентр в Харкові 25 травня, підштовхують США до того, щоб знизити стандарти для застосування американської зброї проти цілей на території Росії.

Про це заявив колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Марк Гертлінг в коментарі CNN, якого цитує Голос Америки.

«Ми, можливо, побачимо зниження стандартів для застосування цієї зброї поти конкретних російських цілей», — припустив він.

Відео дня Читайте також: Джон Гербст Джон Гербст США можуть завдати вирішального удару

Гертлінг зазначив, що всередині адміністрації президента США Джо Байдена «тривають значні дискусії» щодо того, чи має Україна застосовувати американську зброю для ударів по території Росії.

Він також зауважив, що існують потужні політичні та військові аргументи, аби цього не робити, зокрема США мають бути готовими відповісти на потужну кампанію російського диктатора Володимира Путіна, який стане стверджувати, що США нападають на Росію буцімто з використанням «українських проксі сил».

Російський удар КАБами по Епіцентру в Харкові 25 травня

25 травня о 16:02 у Харкові прогримів вибух, мер Ігор Терехов заявив, що був приліт у спальний район. Пізніше стало відомо, що окупанти влучили двома КАБами в «Епіцентр», унаслідок чого виникла пожежа на площі понад 10 тисяч квадратних метрів. У магазині перебували близько 200 осіб.

Рятувальники продовжують розбір завалів зруйнованого гіпермаркету.

В Офісі генерального прокурора зазначили, що правоохоронці ідентифікували 18 жертв російської атаки, серед яких 12-річна дівчинка та її мама. Ще п’ятьох осіб вважають зниклими безвісти.

27 травня в Харкові оголошено днем жалоби за загиблими.

Використання західної зброї по території РФ

Видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання зброї для ударів по Росії.

Читайте також: Іван Яковина Іван Яковина Над Харковом нависла загроза. Яке рішення США може врятувати ситуацію

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

Газета NYT писала, що Блінкен закликає Байдена зняти обмеження на використання Україною американської зброї по території Росії.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу в Харківській області.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Водночас міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що Україна може застосовувати шведську зброю для цих цілей.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський заявив, що для того, аби Україна могла завдавати превентивних ударів по території Росії, необхідне політичне рішення лідерів західних країн.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі