Інформація, яка шириться мережею, що кримінальна справа щодо загибелі українських військових 128-ї бригади під час нагородження в прифронтовому селі в Запорізькій області «розвалилася в суді», не відповідає дійсності. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора в середу, 29 травня.

Раніше видання Главком писало, що жодній людині, яка може бути причетною до загибелі військовослужбовців, досі не вручили підозру.

Там зазначили, що про це свідчить відповідь Офісу генерального прокурора на запит видання.

Відео дня

Главком написав, що справа нібито «розвалилась у суді» через нестачу доказів.

В Офісі генпрокурора зазначили, що кримінальне провадження розслідується ДБР. Наразі тривають слідчі дії.

Читайте також: «Безглузда смерть» цвіту війська: що кажуть рідні та побратими про атаку на 128-у бригаду

Як повідомили в установі, суд закрив провадження в адміністративній справі через відсутність складу адміністративного правопорушення, однак це не впливає на розслідування кримінального провадження.

Там також зауважили, що на командира бригади полковника Дмитра Лисюка склали адмінпротокол за ч. 2 ст. 172−16 Кодексу (бездіяльність військової влади).

Удар по військових 128-ї бригади на шикуванні: що відомо

3 листопада 2023 року російські окупанти завдали удару ракетою Іскандер-М по військових 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади в одному з прифронтових сіл Запорізької області. Загинули 19 бійців.

Перед ударом військові бригади вийшли на шикування — їх зібрали для нагородження на честь Дня ракетних військ і артилерії.

Читайте також:
128-ма бригада повідомила про загибель своїх 19 бійців унаслідок удару РФ по селу в Запорізькій області (Фото:128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада/Facebook) «Радянщина повернулася». Бійці 128-ї бригади розповіли WP подробиці про удар РФ під час шикування в Зарічному

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що це «трагедія, якої можна було уникнути», і наразі з’ясовується, хто і які віддавав розпорядження.

ДБР почало службове розслідування дій військових посадовців. На час розслідування командира бригади відсторонили.

Міністерство оборони України проводить власне розслідування, про попередні результати якого 14 листопада розповів міністр Рустем Умєров. Він підтвердив, що бійців зібрали у дворі будинку на нагородження, «проігнорувавши всі правила маскування». У небі в цей час був російський розвідувальний безпілотник — його помітили, у всій області оголосили повітряну тривогу, проте на місці нагородження не вжили «жодних централізованих безпекових заходів».

У ДБР припускають, що ймовірною мішенню окупантів міг бути в тому числі комбриг Дмитро Лисюк, який спізнився на шикування, прибувши через 2 хвилини після прильоту.

У квітні 2024 року в СБУ заявили, що причиною удару РФ по бійцях 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади міг бути злам месенджерів військових російськими хакерами.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі