У Вовчанську залишаються до 20% місцевих жителів — прокуратура

У місті Вовчанськ Харківської області ще залишаються до 20% місцевих мешканців. Про це у пʼятницю, 10 травня, заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко в ефірі телеканалу Київ24.

За його словами, активізація з боку РФ, яку зараз фіксують у Харківській області, є найбільшою за останній рік.

«Є певні намагання ворога просунутися та здійснювати удари по прикордонним населеним пунктам нашого регіону. Щодо евакуації — вже у Вовчанську та Купʼянську, а також прикордонних селах Дергачівського району залишилися лічені будинки, з яких ще не виїхали люди», — сказав Чубенко.

Відео дня

Він зазначив, що найчастіше відмовляються виїжджати люди похилого віку, хтось не хоче їхати через домашніх тварин.

Читайте також:
Сергій Кривонос (Фото:Kryvonos Serhii via Facebook) «Треба перестати брехати собі». Гонитва за піаром забрала життя багатьох найкращих воїнів — Кривонос про кадрові і не тільки зміни в ЗСУ

«Є деякі населені пункти, де є примусова евакуація. Є декілька хвиль примусової евакуації, коли населений пункт стає певним чином небезпечним» — сказав речник.

Він також підкреслив, що першочергово примусову евакуацію застосовують щодо дітей. Коли ситуація загострюється — примусово вивозять дорослих людей.

«У Вовчанську ще немає обовʼязкової примусової евакуації, тому десь 10−20% місцевого населення там залишається», — сказав Чубенко.

Очільник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі заявив, що влада Харківської області евакуює населення з Вовчанської громади через посилення обстрілів та після спроб окупантів наступати на півночі області.

Наступ РФ біля міста Вовчанськ Харківської області 10 травня — що відомо

Російські окупанти здійснили спробу штурму на Вовчанському напрямку о 5 ранку 10 травня, повідомляло Міноборони України. У Харківську область спрямували резервні підрозділи Сил оборони, наразі «тривають бої різної інтенсивності», ЗСУ утримують позиції, розповіли у міністерстві.

До цього глава Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив посилення обстрілів Вовчанська та роботу російських ДРГ. Проте, за його словами, угрупування противника не становить загрози для Харкова.

Читайте також: Командир спецпідрозділу ГУР Kraken пояснив свої слова щодо можливого наступу Росії на Харківську область

Аналітики DeepState також повідомили, що в районі Харківщини почалася активізація з боку ворога. РФ пробує заходити та закріплятися в ряді населених пунктів вздовж кордону, зокрема, в селах Стрілеча — Красне — Пильна — Борисівка. Також здійснюються спроби заходу ворога в населені пункти Гатище — Плетенівка.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у Харківській області війська країни-агресора Росії почали контрнаступальні дії. Сили оборони знали про плани ворога, тому зустріли російський штурм вогнем

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі