У НАТО переконані, що російські війська не мають достатньої кількості сил для стратегічного прориву в Харківській області. Водночас за їхніми даними, окупанти можуть досягти тактичних успіхів.

Командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі під час брифінгу заявив, що росіяни «не мають кількості сил, необхідної для стратегічного прориву».

Відео дня

Він зазначив, що в окупантів немає навичок і здібностей, щоб діяти в масштабах, необхідних для використання будь-якого прориву для отримання стратегічної переваги.

«Вони здатні досягати локальних успіхів, і дещо з цього вони вже зробили», — заявив він, додавши, що ЗСУ утримають оборону на фронті.

Наступ Росії в Харківській області — що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Читайте також:
Українські військові стріляють з гаубиці (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) ЗСУ зупинили активне просування ворога в Харківській області, але про стабілізацію фронту не йдеться — Синєгубов

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

13 травня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Інститут вивчення війни вважає, що наступ на Вовчанськ і спроба оточити місто є пріоритетною метою РФ.

15 травня президент України Володимир Зеленський зазначив, що ситуацію на Харківському напрямку вдалося частково стабілізувати. Водночас, за даними ISW, російські війська просунулися максимум на 8 км від кордону в Харківській області.

16 травня Зеленський приїхав до Харкова і провів нараду з питань безпеки. Глава МВС України Ігор Клименко повідомив про перші випадки полону і страти мирних жителів окупантами у Вовчанську.

Зеленський, коментуючи російський наступ у Харківській області, заявив, що ситуація в регіоні «дуже серйозна».

Він зазначив, що прибув на Харківщину, бо за останні кілька днів сотні людей в області загинули або дістали поранення, тому для нього було важливо підтримати їх.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі