У страху перед Росією. Що буде з НАТО

Річард Хукер

Річард Хукер

Старший науковий співробітник Atlantic Council, колишній декан Оборонного коледжу НАТО

Президентські вибори у США 2024 року стануть, крім іншого, референдумом із питання про подальшу роль Сполучених Штатів у НАТО

З загальним населенням понад 900 млн осіб і витратами на оборону в розмірі $1,3 трлн, безумовно, є найбільшим, найстарішим і найбільш дієздатним оборонним союзом у світі. Однак дедалі частіше дехто стверджує, що багаторічне «недоінвестування» союзників по НАТО в оборону виправдовує роз'єднання США з альянсом або навіть їхній вихід із нього. Інші бачать у Китаї загрозу, «що насувається», і стверджують, що багата і густонаселена Європа сама має дати собі раду з забезпеченням своєї безпеки. Чому в цьому контексті НАТО, як і раніше, має значення?

Відео дня

НАТО має значення для Сполучених Штатів, тому що має значення Європа. Сьогодні Європейський союз (ЄС) є найбільшим у світі торговельним блоком і найбільшим трейдером промислових товарів і послуг, посідаючи перше місце за обсягом вхідних і вихідних міжнародних інвестицій. Європейський союз (ЄС) є головним торговельним партнером для вісімдесяти країн, і ця статистика значно збільшується з додаванням Великої Британії, Туреччини, Норвегії, Швейцарії та інших партнерів, які не є членами ЄС. (Для порівняння, Сполучені Штати є головним торговельним партнером приблизно для двадцяти країн). За винятком енергоносіїв, Європа імпортує з країн, що розвиваються, більше, ніж Сполучені Штати, Канада, Японія і Китай, разом узяті.

Читати далі