Росіян, які відмовилися воювати проти України, «силою відправляють на фронт», повідомляє російське медіа Верстка в понеділок, 3 червня.

У матеріалі Верстки сказано, що відмовників із різних російських регіонів саджають у літаки і відправляють в Україну «під дулами автоматів», незалежно від поранень, підписок про невиїзд і призначених судів у справах про дезертирство.

Відео дня

Два адвокати і три сім'ї російських відмовників заявили журналістам, що в травні на територію корпусу в Єкатеринбурзі, де тих тримали, прийшли 40 автоматників і бійців із кийками та вивели приблизно 170−180 осіб. Відмовників «загнали в автобуси», звідки, як стверджується в матеріалі, їх відправили на військовий аеродром, а тоді — відразу в Україну.

Верстка пише, що мобілізованих, які відмовилися воювати проти України, утримують у військових частинах і силоміць відправляють на фронт, такі висилки стали масово проводити в травні. Одній із дружин російський слідчий заявив, що це «наказ із Москви». Зокрема, відмовників, яких тримали у військовій частині в Ростові, «побили та зв’язали», коли вони не захотіли сідати в автобуси «на Донецьк». Один із них сказав родичам, що вже в автобусі їх розподілили в штурмові бригади «як покарання».

Читайте також:
Армії Путіна буде достатньо «повзучих» наступів без швидких перемог, якщо РФ збереже ініціативу на полі бою (Фото:Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS) Путін планує «повзуче» підкорення України. Що буде, якщо ЗСУ бракуватиме західної допомоги для контрнаступів у 2024−2025 — прогноз ISW

Верстка з посиланням на співрозмовника-адвоката пише, що міноборони країни-агресора може йти на такі заходи через брак солдатів «для облоги Харкова», для якої, за словами джерел видання, потрібно «щонайменше 300 тисяч чоловіків».

«Строковиків і невмілих резервістів, які підписали договір, відправляють, зокрема, на південні кордони Росії в частини підтримки і в прикордонні війська — щоб вивільнити досвідчених військових для наступу на Харків», — повідомляє видання з посиланням на кілька джерел.

Наприкінці травня Financial Times повідомляло, що найближчими місяцями Росія може почати нову хвилю мобілізації, «вийшовши за рамки своїх креативних стратегій рекрутингу».

Редактор: Ніна Григорська Читати далі