Сьогодні, 19 травня, на українському телебаченні покажуть оскароносну стрічку 20 днів у Маріуполі українського режисера Мстислава Чернова.

Телевізійна прем'єра документального фільму відбудеться 19 травня на телеканалі 1+1 Україна напередодні роковин повної окупації Маріуполя російськими військами. Показ фільму розпочнеться о 22:00.

Відео дня

Нагадаємо, стрічка українських журналістів Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки та Василини Степаненко, які залишалися в оточеному російськими військами Маріуполі впродовж 20 днів у лютому-березні 2022 року та документували злочини росіян проти цивільного населення міста, здобула Оскар в номінації Найкращий документальний фільм. Стрічка стала першим українським фільмом, який став лауреатом премії Оскар.

https://www.youtube.com/embed/sNkyKVsDn_Q Читайте також:
Кадр з фільму 20 днів у Маріуполі (Фото:imdb.com / 20 Days in Mariupol) «Фільм — вирок Росії». Стрічка та промова Мстислава Чернова вибороли Україні не лише Оскар, але й право на правду про війну — огляд реакцій

Прем'єра 20 днів у Маріуполі відбулася на фестивалі незалежного кіно Санденс у січні 2023 року. Там 20 днів у Маріуполі отримав Приз глядацьких симпатій. Загалом фільм отримав 28 нагород і 50 номінацій на міжнародних кінофестивалях і преміях. І головні з них BAFTA за найкращий документальний фільм, Приз Гільдії режисерів за видатні режисерські здобутки в документальному кіно, приз Тіма Герінгтона на фестивалі документального кіно в Шефілді та інші.

Крім того, Євген Малолєтка, Мстислав Чернов і Василина Степаненко у складі Associated Press отримали Пулітцерівську премію 2023 року за «сміливі репортажі з Маріуполя під час облоги, які дали змогу задокументувати масове вбивство мирних мешканців під час вторгнення Росії в Україну». Євген Малолетка за свої фото з Маріуполя отримав головну нагороду World Press Photo 2023, а напередодні Оскара Малолєтка, Чернов і Степаненко отримали Шевченківську премію за свої репортажі з Маріуполя.

Редактор: Вероніка Шмітт Читати далі