Ізраїльський військовий оглядач Ігаль Левін розповів в ефірі Radio NV, як особисті інтереси російського генерала Олександра Лапіна, який командує угрупованням Сєвєр, що наступає на харківському напрямку, використовує Кремль для досягнення своєї глобальної мети.

https://www.youtube.com/watch?v=DWoTCBxR0qw

«Уявіть собі, що він дізнався, що починаються перестановки у верхівці Кремля: прибрали [колишнього міністра оборони РФ Сергія] Шойгу, а отже, його команду. Ця система вся побудована, як матрьошкова. Тобто у команди, яка була під Шойгу, у них були свої заступники, свої інспектори, свої наближені, свої куми, у них були свої команди.<…> Лапін прекрасно міг розуміти, що зараз десь може виявитися так, що полетить його голова, у сенсі, що його просто приберуть або куди-небудь зрушать», — розповів Левін.

Відео дня Читайте також:
Воїн ЗСУ (Фото:12-та бригада спеціального призначення Азов НГУ/Facebook) «Вовчанськ ризикує стати, як Авдіївка». На Харківщині РФ перекидає резерви, а на Сумщині є загроза початку прикордонної операції — Попович

Експерт пояснив, як це тепер виглядає:

«Він зараз бойовий генерал, його угруповання веде бойові дії. Не зараз, а потім потрібно прибрати. Це могла бути мотивація [наступати в Харківській області] на його індивідуальному рівні».

Але, як зазначив Левін, глобально це все обслуговує інтереси Кремля, який хоче, щоб війна залишилася на території України.

«У нього просто свій інтерес, а глобально це обслуговує інтерес Кремля. Тобто Кремлю доповідають: ідуть бої за Вовчанськ, там руйнуються будинки, бомблять місто, і вся еліта спокійна. Не потрібно якось реагувати на записи цивільних із Бєлгорода, Шебекиного: евакуація-не евакуація, рейди-не рейди, небезпека-не небезпека. <…> Вони просто хочуть те, що називається, індустріальна тиша, щоб їм не компостували мізки свої ж громадяни, і займатися своїми кривавими справами. Коли це в Україні, то спросу ніякого немає».

10 травня російські окупанти спробували прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Президент України Володимир Зеленський тоді ж заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку.

Моніторингові ресурси повідомляли про окупацію кількох сіл на півночі Харківської області.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський назвав ситуацію в Харківській області «загостреною». Він повідомив, що російські війська розширили зону активних бойових дій на 70 км.

Редактор: Анастасія Созонова Читати далі