У п’ятницю, 31 травня, у Верховній Раді ініціювали створення в Україні Військової поліції. Міністерство оборони закликає депутатів підтримати законопроєкт.

Відповідний документ № 6569-д було опубліковано на сайті парламенту, його автор — голова правоохоронного комітету Ради Сергій Іонушас.

Автори документа пропонують утворити Військову поліцію як військове формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки і оборони. Її призначенням буде забезпечення правопорядку та військової дисципліни в Міноборони України, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.

Відео дня

У пояснювальній записці йдеться про те, що чинна Військова служба правопорядку в ЗСУ не має повноважень щодо здійснення оперативно-розшукових заходів та притягнення осіб до відповідальності.

Читайте також:
Прощення не буде: Нацполіція, як каже її очільник Ігор Клименко, задокументувала більше 19 тис. військових злочинів росіян, вчинених під час повномасштабної війни (Фото:Олександр Медведєв / НВ) «Ми втратили багато сімей поліцейських». Як правоохоронці працюють у зонах боїв і документують звірства РФ — інтерв'ю з головою Нацполіції

У Міноборони заявили, що підтримують створення Військової поліції.

«Цей документ має ключове значення для Збройних сил України, які гостро потребують створення системи юстиції, першим кроком до якої є саме Військова поліція», — ідеться в повідомленні прес-служби.

У серпні 2023 року в Міноборони заявили, що в Україні необхідно створити Військову поліцію. Тоді там уточнили, що законопроєкт розробляють за участю Головного управління військової юстиції Міноборони.

Президент Володимир Зеленський ще 2019 року заявляв, що в структурі Міноборони має бути створена військова поліція і впроваджена система управління силами оборони за стандартами НАТО.

На початку 2020 року в Міноборони анонсували подання до парламенту законопроєкту.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі