Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш припустив, що перші винищувачі F-16 можуть з’явитись на території України вже після Великодня.

Про це він сказав в ефірі Новини.LIVE у середу, 1 травня.

Відповідаючи на питання, чи є орієнтири щодо термінів поставки винищувачів, речник зазначив: «Так, є, після Пасхи».

Відео дня

При цьому Євлаш уточнив, що Повітряні сили «не загадують ці терміни», адже дати декілька разів змінювались.

«Наше завдання — працювати з тим, що нам нададуть, ми не несемо відповідальності за постачання безпосередньо, це питання до вищого військово-політичного керівництва. Коли перші винищувачі прибудуть в Україну, ми обов’язково про це говоритимемо», — наголосив він.

Читайте також: «Літаки прибудуть цього літа». Посол Данії «оптимістично налаштований» щодо відправки F-16 Україні

У коментарі Українській правді Євлаш сказав, що у повітряному просторі України очікують на появу винищувачів F-16 якнайшвидше.

«Після Пасхи це доволі розтягнуте в часі поняття. Звісно, Повітряним силам, як і всім українцям, хотілося б якомога швидше бачити у повітряному просторі багатоцільові винищувачі F-16, тому ми чекаємо на них якнайшвидше», — додав речник.

У 2024 році Великдень випадає на неділю, 5 травня.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року Нідерланди і Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передасть Україні F-16.

Читайте також:
F-16 (Фото:Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS) «Підготовка продовжується». Ми б могли вже бачити літаки F-16 в Україні, але залишається головна умова — Мусієнко

У грудні Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 лютого 2024-го видання Foreign Policy із посиланням на європейських чиновників повідомляло, що перші винищувачі F-16 з’являться в Україні орієнтовно в червні 2024 року. Тодішній речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат, коментуючи це, зазначив, що не можна говорити про конкретні терміни передачі іноземними партнерами літаків F-16 Україні.

22 березня уряд Великої Британії повідомив, що перші 10 українських пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку на винищувачах F-16 у Великій Британії. Тепер військові перейдуть до поглибленої льотної підготовки, яку надають французькі ВПС.

11 березня видання NYT повідомляло, що цього літа Україна може отримати тільки шість винищувачів F-16 із 45 обіцяних союзниками.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі