У посольстві США заявили, що з 1 червня Україна скасувала виняток «проживання за кордоном». Там пояснили, що люди з подвійним громадянством віком від 18 до 60 років можуть більше не мати можливості виїжджати за межі країни.

У повідомленні посольства США в Україні нагадали, що в країні заборонено мати подвійне громадянство.

«Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються винятково як громадяни України і на них поширюються права та обов’язки громадян України», — йдеться в повідомленні посольства.

Відео дня

Там також зазначили, що в Україні діє воєнний стан і військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років не можуть виїжджати за межі країни, якщо вони придатні до військової служби.

Читайте також:
Обмеження консульських послуг та оновлення даних у Резерв+ (Фото:ДП Документ) Оновити дані за кордоном. Чи допоможе застосунок Резерв+ та чи настає відповідальність, якщо не уточнити дані

Раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством могли безперешкодно в'їжджати і виїжджати з України, але за умови, що вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували його у США.

У посольстві додали, що жодним чином не можуть змінити ситуацію і порадили уважно вивчити інформацію на сайті Державного департаменту США, де вказано всю необхідну інформацію для мандрівників із подвійним громадянством.

«Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, залишайтеся на місці (shelter in place) і виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми наполегливо рекомендуємо не здійснювати поїздки в Україну громадянам США від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство і не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує дуже високий ризик, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США», — ідеться в повідомленні.

Вимога до чоловіків за кордоном приїхати і знову стати на військовий облік

Згідно з постановою Кабміну № 563 від 16 травня, українські чоловіки, яких було офіційно знято з військового обліку раніше через їхній виїзд за кордон на строк більше ніж три місяці, мають повернутися на військовий облік до 16 червня.

Для цього вони мають особисто приїхати в Україну, прийти в ТЦК (або орган СБУ чи відповідний підрозділ розвідувальних органів) і знову стати на військовий облік.

Йдеться лише про тих чоловіків (призовників, військовозобов'язаних і резервістів), які ще раніше, виїжджаючи за кордон на постійне місце проживання, особисто зверталися до ТЦК з документами, що підтверджують виїзд за кордон, і знялися з військового обліку.

Водночас чоловіки, які виїхали за кордон, але не були зняті з військового обліку за такою офіційною процедурою, і надалі зможуть оновити свої дані дистанційно (відповідно до закону про мобілізацію від 18 червня):

  • через систему Резерв+ (яка фактично виконує функції електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста);
  • через офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону ТЦК і СП за місцем перебування на військовому обліку.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі