Говорити про параметри дефіциту бюджету на 2025 рік наразі надто рано, оскільки визначальним параметром буде інтенсивність військових дій.

Таку заяву зробив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Інтерфакс-Україна. «З приводу дефіциту 2025-го року, знову ж таки, зараз передчасно говорити про параметри дефіциту, тому що ключовий параметр — наскільки інтенсивною буде війна в Україні», — сказав він.

Відео дня

Марченко також повідомив, що міністерство здійснює розрахунки і шукає найоптимальніший варіант перекриття бюджетної потреби на сектор оборони і безпеки.

Читайте також:
Ярослав Железняк (Фото:Ярослав Железняк / Facebook) «Не вистачатиме грошей». Українцям розповіли, що відбувається з бюджетом та до чого готуватися

«Наразі це питання ще не до кінця прораховано… Знову ж таки, ці питання насамперед пов’язані із сектором безпеки і оборони», — пояснив він.

Міністр зазначив, що Україна отримала вже $11,8 млрд зовнішніх надходжень від партнерів із необхідних цього року $38 млрд. Щодо частини коштів, яка залишилася, він підкреслив, що «всі запевнення в частині забезпечення цієї допомоги вже надійшли».

«У нас є розрахунок, що, якщо ми вчасно зможемо розв’язати всі питання в частині реформ, ухвалити відповідні законопроєкти, ухвалити відповідні акти уряду, у нас кошти в обсязі $38 млрд надійдуть до кінця року, і це дасть нам змогу повністю закрити видатки соціально-гуманітарного спрямування», — сказав Марченко.

Раніше повідомлялося, що Марченко наприкінці травня оцінив потреби в додаткових військових витратах держбюджету-2024 у $5 млрд.

Верховна Рада ухвалила закон «Про державний бюджет України на 2024 рік» із дефіцитом 1,57 трлн грн, або 20,6% прогнозного ВВП. Доходи держбюджету-2024 визначено в розмірі 1,77 трлн грн (не враховують можливої грантової допомоги), витрати — 3,36 трлн грн за закладеного середньорічного курсу 40,7 грн/$1.

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев підтвердив, що держава планує підвищити окремі податки для наповнення бюджету. Як зазначив Гетманцев, цей крок є безальтернативним, оскільки для фінансування армії 2024 року не вистачає щонайменше 300 млрд грн. Зміни торкнуться бюджетоутворювальних прямих і непрямих податків, зокрема ПДВ, військового збору та акцизів.

Доходи держбюджету-2023 становили 2,67 трлн грн, з яких грантова допомога — 0,43 трлн грн. Касові видатки держбюджету за минулий рік перевищили 4 трлн грн, а дефіцит становив 1,33 трлн грн за середньорічного курсу близько 36,6 грн/$1.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі