Німеччина передасть Україні систему протиповітряної оборони ЗРК Patriot разом із новим пакетом військової допомоги на суму 500 млн євро. Про це повідомили у німецькому МЗС у п’ятницю, 31 травня.

«Посилення протиповітряної оборони України залишається критично важливим… Разом ми повинні зберігати нашу непохитну підтримку і відданість», — йдеться у повідомленні МЗС.

Відео дня Читайте також: Кулеба показав міністрам ЄС фото 8-річного хлопчика біля Епіцентру у Харкові та закликав надати додаткові Patriot

Глава німецького МЗС Анналена Бербок зазначила, що держави, які зазнали нападу, «мають не лише право захищати свою територію, але й зобов’язані захищати своїх громадян». За її словами, саме на це вказує міжнародне право, яке є непохитним.

30 травня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в Одесі анонсував новий пакет військової допомоги для України.

Інфографіка: NV

За його словами, до пакету увійдуть «велика кількість» ракет для системи ППО IRIS-T середньої дальності та SLS меншої дальності, а також безпілотники для розвідки й ведення бою в Чорному морі та необхідні запчастини для артилерійських систем і замінні двигуни для бойових танків Leopard.

21 травня агентство Reuters із посиланням на джерела повідомило, що Німеччина планує збільшити свої витрати на військову допомогу для України на 3,8 млрд євро протягом 2024 року.

24 травня стало відомо, що в Україну прибула нова система протиповітряної оборони з Німеччини IRIS-T SLM.

Ініціатива Німеччини щодо посилення ППО в Україні

13 квітня в Міноборони Німеччини заявили, що країна негайно передасть Україні додатковий ЗРК Patriot для відбиття російських авіаударів.

17 квітня уряд Німеччини запустив нову ініціативу щодо передачі Україні систем протиповітряної оборони.

Читайте також:
Системи Patriot під час навчань у Польщі, 7 лютого 2023 року (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) «Так вистежили Patriot». Росія налагодила процес взаємодії аеророзвідки і ракетних військ — військовий експерт

18 квітня Німеччина закликала Європейський Союз та країни НАТО посилити протиповітряну оборону України. Пісторіус та міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звернулися до третіх країн, крім ЄС і НАТО, з проханням розглянути ініціативу на зустрічі міністрів закордонних справ країн G7.

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччині вдалося знайти у партнерів по НАТО ще шість систем Patriot для України.

Того ж дня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що її країна готова бути посередником у німецькій ініціативі.

У квітні президент Володимир Зеленський говорив, що Україні потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів, щоб повністю захистити повітряний простір.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі