У четвер, 16 травня, парламент Молдови затвердив дату референдуму про європейську інтеграцію Молдови. Він відбудеться 20 жовтня 2024 року.

Про це повідомляє NewsMaker.

За це проголосували 56 депутатів, 20 депутатів від опозиції утрималися, а ще чотири голосували проти.

При цьому автори законопроєкту змінили питання, яке буде винесено на референдум. Раніше це було: «Ви за приєднання Молдови до ЄС?». Тепер питання в бюлетені буде: «Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції до Конституції Молдови» з варіантами відповіді Так чи Ні.

Відео дня

Одна з авторів законопроєкту Вероніка Рошка додала, що у виборчому бюлетені вкажуть конкретні зміни, які буде внесено до Конституції, якщо на референдумі більшість виборців проголосують за.

Читайте також:
Майя Санду (Фото:REUTERS/Vladislav Culiomza) Євросоюз має розробити «план Маршала» для Молдови та України — Санду

У преамбулі Конституції Молдови з’явиться згадка про європейську ідентичність і незворотність європейського шляху розвитку Молдови.

У Конституції також з’явиться окрема стаття Європейська інтеграція. У ній вкажуть, що Молдова приєднується до договорів про створення ЄС і до актів, що переглядають установчі договори ЄС. Після приєднання до цих договорів та актів у них буде пріоритет перед національними законами.

Ці поправки буде внесено відразу після визнання Конституційним судом результатів референдуму, без додаткового голосування в парламенті.

14 грудня Єврорада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною і Молдовою, а також надала статус кандидата Грузії.

Наприкінці грудня минулого року Майя Санду запропонувала парламенту організувати в Молдові референдум про вступ до Євросоюзу.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі