Наразі у Силах оборони України служать понад 67 тисяч жінок, з них 19 тисяч — це цивільні співробітниці, інші є військовослужбовицями.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова під час Small Talk, який опублікували 8 червня.

За її словами, кількість жінок в армії почала збільшуватися ще з 2014 року, а після 24 лютого 2022 року ця динаміка прискорилася попри те, що в Україні не передбачена примусова мобілізація жінок.

Відео дня

«Зараз у нас в Збройних силах понад 67 000 жінок, з яких 19 000 — це працівниці ЗСУ, всі інші — це військовослужбовиці», — зазначила Калмикова.

Читайте також: Військовозобов'язаних жінок штрафуватимуть, якщо вони своєчасно не оновлять свої облікові дані — ТЦК

Вона також зауважила, що зараз жінки дуже часто обирають в армії професії, які не вважаються жіночими за замовчуванням. Жінки хочуть стріляти, керувати артилерійськими установками, дронами тощо.

«На жаль, у нас досі спостерігається проблема з просуванням жінок по службі й ми зараз шукаємо шляхи регулювати це для того, щоб жінки, які хочуть будувати кар'єру в Збройних Силах, мали цю можливість», — наголосила заступниця міністра.

Військовий облік жінок — хто має стати

Військовий облік стосується лише тих жінок, хто здобув освіту за визначеними статтею 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу спеціальностями. Згідно з цим положенням на військовий облік мають стати жінки, які:

Читайте також:
Мобілізація жінок — чи проводять в Україні (Фото:Міноборони України / Telegram) Мобілізація жінок в Україні. Хто з жінок має стати на військовий облік та чи будуть зміни з 18 травня

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

Військовий облік жінок медиків розповсюджується на:

  • студенток, які перебувають на останньому курсі навчання за зазначеними спеціальностями;
  • працівниць державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, які здобули освіту за цими спеціальностями;
  • безробітних, які здобули відповідну спеціальність. Їм слід ставати на облік самостійно.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі