У понеділок, 13 травня, ізраїльські війська просунулися вглиб зруйнованих районів північної околиці Гази з метою відбити територію у бойовиків ХАМАС.

Про це повідомляє Reuters.

Танки і війська також прорвалися через шосе на півдні до міста Рафах, змусивши цивільне населення терміново покинути свої будинки.

Бої на півночі та півдні смуги Гази стали одними з найбільш інтенсивних за останні кілька тижнів. Унаслідок ізраїльських операцій у місті Рафах, прикордонному з Єгиптом, основний пункт перетину кордону для гуманітарної допомоги було закрито, що ще більше погіршило вже вкрай складну ситуацію.

Відео дня Читайте також:
Палестинці в центральній частині Гази, куди вони продовжують тікати з Рафаха через наземну операцію Ізраїлю, 12 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Ramadan Abed) США не бачили плану Ізраїлю із захисту цивільних в Рафасі — Блінкен

Сотні тисяч людей знову змушені були тікати, оскільки багато хто з жителів Гази вже знайшов притулок у цьому регіоні.

Управління охорони здоров’я Гази звернулося до міжнародного співтовариства з проханням знову відкрити доступ через південний кордон для доправлення допомоги, медикаментів і палива для генераторів і швидкої допомоги.

«Поранені та хворі страждають, повільно вмираючи через відсутність лікування та медикаментів, а також через неможливість пересуватися», — йдеться в заяві.

Крім того, іноземний співробітник ООН загинув у понеділок під час обстрілу автомобіля, що прямував у лікарню в Рафасі — це перша міжнародна жертва ООН у війні в Секторі Газа.

У Джабалії на півночі Сектора Газа, де розташований табір біженців, побудований 75 років тому для переміщених палестинців, ізраїльські війська просунулися в район, де, як стверджують, кілька місяців тому ліквідували позиції ХАМАСу.

Танкові снаряди влучили в центр табору, а представники охорони здоров’я повідомили, що внаслідок нічних авіаударів було виявлено тіла 20 осіб.

У Рафасі Ізраїль посилив повітряні та наземні бомбардування східних районів міста, що призвело до загибелі людей в одному з будинків у кварталі Бразилія.

Місцеві жителі зазначають, що ізраїльські повітряні та наземні бомбардування посилюються, а танки перекрили головну дорогу Салахуддін, що пролягає з півночі на південь і відокремлює східну частину міста від центру.

Читайте також: Томас Фрідман Томас Фрідман Який вибір належить зробити Ізраїлю

За оцінками головного агентства ООН з надання допомоги в Газі (БАПОР), близько 360 тисяч людей покинули Рафах після того, як ізраїльські військові віддали наказ про евакуацію тиждень тому. Вони перемістилися на порожні ділянки землі, зокрема, в Аль-Мавасі — невелику смугу землі вздовж узбережжя, яку Ізраїль оголосив розширеною гуманітарною зоною.

Редактор: Дар’я Харченко Читати далі