Лише через день після того, як президент Франції Еммануель Макрон оголосив позачергові вибори, дві провідні ультраправі сили країни вивчили можливість об'єднатися проти нього.

Про це пише Politico.

У той час як президент Франції робить ставку на те, що зможе зупинити сплеск націоналістичних і антиімміграційних правих на національних виборах, його суперники пробують сили для створення єдиного фронту.

Відео дня

Провідна кандидатка від партії Реконкіста Маріон Марешаль, у понеділок, 10 червня, зустрілася з кандидатом у президенти від ультраправого Національного об'єднання Марін Ле Пен та президентом руху Жорданом Барделлою, щоб обговорити можливий альянс.

Марешаль, колишній парламентарій від Національного об'єднання й онука засновника партії Жан-Марі Ле Пена, відвернулася від своєї тітки, щоб вступити до лав партії Реконкісти.

Хоча її партія набагато менша за Національне об'єднання і насилу подолала п’ятивідсотковий бар'єр, необхідний у Франції для обрання депутатів Європарламенту, вони цілком можуть зіграти вирішальну роль у напруженому національному змаганні.

З вечора виборів Марешаль наполягає на тому, щоб її нова партія уклала союз зі старою.

Читайте також: Проросійська Альтернатива для Німеччини виключила свого головного кандидата з делегації до Європарламенту через можливі зв’язки з РФ

«З огляду на серйозність ситуації для нашої країни, я хотіла зустрітися з Марін Ле Пен і Жорданом Барделлою, щоб скористатися можливістю створити урядову коаліцію», — сказала Марешаль.

У телеінтерв'ю Ле Пен заявила, що зустрінеться з низкою політичних лідерів, щоб «створити більшість», не уточнивши, чи досягла вона угоди зі своєю племінницею.

Розпуск парламенту Франції

9 червня Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів і призначення дострокових парламентських виборів на 30 червня і 7 липня.

На виборах до Європарламенту список Макрона отримав удвічі менше за праворадикальне Національне об'єднання. За словами Макрона, такий результат «не дуже гарний для партій, які захищають Європу».

«Я не можу чинити так, ніби нічого не сталося… Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування. За кілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, і 7 липня, другий тур», — сказав французький лідер.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі