Санкції проти Росії не мають жодного впливу за межами Заходу, а спроби зупинити потік бізнесу лише перенаправляють його в інше місце, заявив глава Торгово-промислової палати Дубая, ОАЕ, Хамад Буамім.

Про це він заявив у інтерв'ю Financial Times.

«Санкції уповільнюють економіку, але ніколи не зупиняють її», — сказав він.

Його торговий хаб є провідною зоною вільної торгівлі Об'єднаних Арабських Еміратів, яка приймає понад 24 тисяч підприємств. Буамім також є президентом Торгово-промислової палати Дубаю

Відео дня

«Торгівля продовжується, просто вона протікає по-іншому», — додав він.

FT пише, що Дубай використовує своє географічне положення між Сходом і Заходом, аби закріпити вузол світової торгівлі в той час, коли санкції, накладені на Росію через війну проти України, економічний протекціонізм і напруженість у відносинах між США і Китаєм переформатовують світову торгівлю.

Зазначається, що Дубай вважають бенефіціаром спроб США та Європи ізолювати російську економіку, оскільки торговці нафтою переїхали з Женеви до ОАЕ після того, як Швейцарія приєдналася до санкцій, запроваджених проти РФ.

Читайте також: Тімоті Еш Тімоті Еш Чому санкції Заходу проти Росії не діють

Однак в останні місяці ОАЕ, разом з іншими країнами, перебувають під тиском США, ЄС та Великої Британії, які вимагають вжиття заходів проти компаній, що торгують з Росією.

«Той факт, що економіка не контролюється виключно однією стороною світу, робить ці санкції менш ефективними… Якщо ми візьмемо лише конфлікт в Україні, то [санкції] ефективні, коли ви дивитеся на Захід, але вони не дуже ефективні за його межами… Ми не бачимо в них великого інструменту для здійснення будь-якого впливу. Вони просто ускладнюють торгівлю і впливають на весь світ», — сказав Буамім.

Водночас на думку військових аналітиків, запроваджені ускладнили для Росії виробництво новітніх видів озброєнь і підтримання інтенсивності вогню, яку вона підтримувала на початку війни.

Буамім також заявив, що протекціонізм «почав очолювати порядок денний усіх політиків».

«На жаль, політика сприяє прийняттю рішень, які не є комерційно життєздатними для світової економіки», — сказав він.

Читайте також: Ігор Бураковський Ігор Бураковський Санкції проти Росії. Що роблять Туреччина і Китай

Досі, за його словами, ОАЕ і країнам Перської затоки в цілому вдавалося зберігати нейтральну позицію, яка не була «ні проамериканською, ні антикитайською», але це стає все важче підтримувати, оскільки США почали просити країни «обирати сторону».

«Напруженість у відносинах між США і Китаєм більше не є проблемою США і Китаю… Це виклик для бізнесу в усьому світі», — наголосив він.

Санкції проти Росії

Обговорення санкцій почалося після того, як російський диктатор Володимир Путін оголосив про визнання незалежності так званих «ДНР» і «ЛНР» 22 лютого 2022 року та 24 лютого розпочав повномасштабну війну проти України.

Тоді президент Байден заявив, що альтернативою санкціям була б Третя світова війна, але вона б призвела до загибелі всього людства.

6 травня 2024 року повідомлялося, що Європейська Комісія надіслала країнам ЄС проєкт 14-го пакету санкцій проти Росії. Під обмеження, зокрема, потрапить скраплений природний газ (СПГ). До того ж Єврокомісія хоче ввести санкції проти кількох суден з так званого тіньового флоту, що транспортують російську нафту попри заборону ЄС.

Попередній, 13-й пакет санкцій ЄС проти Росії, було ухвалено 23 лютого. Туди увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб.

2 травня США оголосили про новий пакет санкцій проти РФ. Він спрямований проти російського військово-промислового комплексу (ВПК) та програм розробки та виробництва хімічної та біологічної зброї, а також суб'єктів з юрисдикції третіх країн, які допомагають країні-агресорці набувати ресурсів для виробництва озброєння.

Попередній пакет санкцій США проти Росії було оголошено 23 лютого. Тоді Байден заявив про запровадження понад 500 нових обмежень проти РФ за розв’язану проти України повномасштабну війну та смерть опозиціонера Олексія Навального у російській колонії.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі