У Державній прикордонній службі України не спостерігають, що у країни-агресора Росії є достатньо сил для наступу на Сумську область.

Про це заявив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону у середу, 23 травня.

«Ситуація на кордоні з РФ залишається непростою. Але якщо говорити про напрямок Сумщини станом на зараз, то ми не фіксуємо, що у ворога є достатньо сил, які б дозволили йому досягти якихось своїх стратегічних цілей, щоб глибоко просунутися на територію України, якщо вони повторно спробують зайти на нашу територію», — зазначив він.

Відео дня

За його словами, навіть попри те, що у росіян немає достатніх сил для наступу, не можна виключати, що вони все ж таки не спробують вчинити якісь дії на кшталт тих, які зараз відбуваються Харківському напрямку.

Читайте також: Росія може частково відкрити фронт у Сумській області, але глибокого просування не буде — Жорін

Демченко пояснив, що загарбники можуть зробити це, щоб посіяти паніку серед українців і відтягнути Сили оборони, розтягнувши лінію на кордоні, де ведуться найактивніші бойові дії.

«Ми добре розуміємо цю загрозу. Звісно, ми не можемо сказати, що це може відбутися у найближчий час. Але ми маємо бути готовими до розвитку будь-яких ситуацій, бо у будь-який момент ворог (може — ред.) посилити тиск на Україну», — зауважив речник ДПСУ.

Заява Буданова про імовірний наступ Росії на Суми

Голова ГУР Кирило Буданов в опублікованому 14 травня коментарі New York Times заявив, що атаки росіян в Харківській області триватимуть «ще три-чотири дні», після чого війська РФ, як очікується, «зроблять рішучий наступ у напрямку Сум».

Він також заявляв, що Росія утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області.

Читайте також:
За словами Євгена Дикого, Кирило Буданов повідомив про імовірність російського наступу на Сумщині, щоб ніхто не міг послатись на те, що він почався несподівано (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) Дикий пояснив, навіщо Буданов публічно попередив про наступ Росії на Суми

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко зазначив, що російські окупанти планували наступати на Сумську область у комплексі з Харківською областю

У відповідь на слова Буданова начальник Сумської ОВА Володимир Артюх заявив, що ситуація в області контрольована, з Білопільської громади за рекомендацією військових евакуювали цивільне населення, а будівництво оборонних споруд в області практично завершується.

15 травня заступник голови Сумської районної ради Володимир Біцак заявив, що у росіян не вистачить сил, щоб атакувати одночасно і Сумщину, і Харківщину, і східні регіони України.

22 травня речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що на території Сумської області активізувалися російські диверсійно-розвідувальні групи.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі